Translate

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ο π. Γεώργιος Σχοινάς ομιλητής σε εκδηλώσεις της Μητροπόλεως Κερκύρας

 Δύο εκδηλώσεις διεξήχθησαν στην Κέρκυρα, διοργανωμένες από την τοπική Εκκλησία. Το πρωί της Τρίτης 21 Μαρτίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο, έγινε Γενική Ιερατική Σύναξη με θέμα "Προετοιμασία για το Πάσχα", με ομιλητή τον Πρωτ. Γεώργιο Σχοινά, λόγιο κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κουκακίου, γνωστό για το έργο του. Ο π. Γεώργιος τόνισε ότι η ζωή του κληρικού είναι ζωή σταυρού. Ο σταυρός δεν έχει να κάνει μόνο με τον αγώνα της ιερωσύνης να διακονήσει τον άνθρωπο, τόσο με την αγάπη, όσο και την στήριξη στην καθημερινή του ζωή, όπως επίσης και στην προσπάθεια να παλέψει εναντίον των παθών του. Ο κληρικός όμως σηκώνει τον σταυρό του και στην προσωπική του ζωή. Παλεύει με τους πειρασμούς του. Παλεύει με την οικογένειά του. Παλεύει με την ακηδία του. Η ιερωσύνη όμως είναι υπεράνω των προσώπων, των κληρικών. Εμείς ερχόμαστε και παρερχόμαστε. Καλούμαστε λοιπόν να φέρνουμε τον εαυτό μας ενώπιον του Θεού, στα όσα μπορούμε και στις δυσκολίες μας. Να πορευόμαστε με ταπείνωση και να αντέχουμε με την παρουσία του Χριστού. Να μην έχουμε γκρίνια και μεμψιμοιρία για την πραγματικότητα, αλλά να πορευόμαστε με χαρά, διότι μετά τον σταυρό πάντοτε έρχεται η ανάσταση. Αυτός είναι ο δρόμος προς την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

                Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ομιλητή, τόνισε ότι η διακονία του κληρικού στους καιρούς μας χρειάζεται να περνά από την έκφραση της αλήθειας. Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη "επ' άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων", αλλά όλοι μας να πορευόμαστε με γνώμονα την σχέση μας με τον Χριστό, με την ελευθερία που ο Χριστός μάς προσφέρει, με επίγνωση της αποστολής μας, με εξομολόγηση και διάκριση, με απόφαση να δώσουμε μαρτυρία που θα υπερβεί τους συμβιβασμούς.

                Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους κληρικούς και ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε σε όλους "καλό Πάσχα", καθώς ήταν η τελευταία προ του Πάσχα συνάντηση όλων των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

                Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023 έγινε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο εκδήλωση ανοιχτή, στην οποία συμμετείχαν πολλοί νέοι, οικογενειάρχες, ενδιαφερόμενοι, φοιτητές, με θέμα "Ελεύθεροι πάντοτε". Ομιλητής ήταν πάλι ο π. Γεώργιος Σχοινάς. Ο π. Γεώργιος τόνισε ότι οι χριστιανοί είναι οι άνθρωποι της οδού, της πορείας προς τον Χριστό. Αυτή η οδός είναι ελευθερία από δεσμά, από εξαρτήσεις, από μέριμνες. Πρώτη αγάπη μας πρέπει να είναι ο Χριστός. Τότε θα είμαστε αληθινά ελεύθεροι. Θα έχουμε σωστή ιεράρχηση μέσα μας και θα μπορούμε να ευχαριστούμε τον Θεό για όλα στην ζωή μας. Ακόμη κι αν τα χάσουμε, ας σκεφτόμαστε ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με την σωτηρία μας. Αυτό ήταν το βίωμα των αγίων και των προγόνων μας. Ας μάθουμε να υπερβαίνουμε τους φόβους μας, ακόμη και τον πειρασμό της ασθένειας. Ας νικήσουμε την ψυχολογική μας ασθένεια ότι όλα εξαρτώνται από εμάς. Ας νικήσουμε την τρομοκρατία ότι ο κόσμος τελειώνει. Ας είμαστε μαζί με τον Χριστό. Η πορεία του Χριστού είναι το μαρτύριο της αλήθειας και της ελευθερίας. Ο διωγμός είναι στοιχείο της ζωής του χριστιανού. Ο Χριστός δεν μας υποσχέθηκε "βίον ανθόσπαρτον". Όπου όμως είναι Εκείνος μαζί μας, τότε νικάμε κάθε αγωνία. Ο αγώνας να ικανοποιήσουμε το δικό μας θέλημα, τις επιθυμίες μας, είναι αδιέξοδος και δεν μας αφήνει να χαρούμε αληθινά την ζωή. Μόνο με τον Χριστό έρχεται η ελευθερία.

                Προσφωνώντας τον ομιλητή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι αγωνίστηκαν μαζί την περίοδο της πανδημίας να διατηρηθεί στην συνείδηση των ανθρώπων η αγάπη για την πίστη και την θεία κοινωνία. Ο π. Γεώργιος Σχοινάς διώχθηκε και αυτός διότι κοινωνούσε ανθρώπους, αλλά έδειξε ότι η πίστη στην Εκκλησία και στον Χριστό έδωσε ελπίδα σε όλους.

                Στον διάλογο που επακολούθησε ο π. Γεώργιος πρότεινε οι χριστιανοί να μην κρυβόμαστε, αλλά να παλεύουμε να δώσουμε μαρτυρία στην κοινωνία, στην πολιτική, στους συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων, κι ας φαινόμαστε λίγοι. Να κάνουμε τους επ' εξουσίαις να αισθανθούν ότι δεν μας έχουν δεδομένους, ότι είμαστε ελεύθεροι να έχουμε άποψη και να την υπερασπιζόμαστε. Αυτό υπογράμμισε, κλείνοντας την εκδήλωση, και ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος: ότι το πολίτευμα του χριστιανού βρίσκεται εν ουρανοίς και ότι χρειάζεται να αντιστεκόμαστε στην αλλοτρίωση και την από-ιεροποίηση που προκαλείται στους καιρούς μας, με την απομάκρυνση από την πίστη και τον Χριστό.









Δεν υπάρχουν σχόλια: