Translate

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

  Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 1 Ιουνίου 2023 οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Μητροπόλεως Κερκύρας για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Το πρόγραμμα διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας, με την ευλογία και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου. Ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Νίκος Παπαδημητρίου. Θέμα της τρίτης διάλεξης ήταν "ο Ολοκληρωτισμός των Μετρίων ή η Ισότητα προς τα κάτω (Cancel Culture)".

Ο ομιλητής επεσήμανε την πνευματική και πολιτισμική γήρανση της Ευρώπης σήμερα, η οποία έχει στραφεί, στα πλαίσια του δικαιωματισμού, στην διαμόρφωση ενός νέου πολιτισμικού προτύπου, που ορίζεται από το πολιτικώς ορθόν. Στην πραγματικότητα όμως, ακολουθεί την λογική των Γάλλων Διαφωτιστών Bouonarroti και Babeuf, ότι για να αντιμετωπίσεις τις κοινωνικές ανισότητες, χρειάζεται να αποθεώνεις τους πάντες εξισώνοντας όχι τα δικαιώματά τους, αλλά την ποιότητά τους, επομένως τραβώντας το επίπεδο της κοινωνίας προς τα κάτω. Φτάνουμε έτσι σε έναν ολοκληρωτισμό των μετρίων, στην ισότητα προς τα κάτω, στον πολιτισμό της ακύρωσης όλων ή της ακύρωσης του ότι έχει σημασία, καθώς αυτό χάνεται μέσα από τον θρίαμβο της ασημαντότητας που προβάλλεται αδιάκριτα. Η Cancel Culture είναι η μόδα τού κατ’ εξοχήν ολοκληρωτισμού των μετρίων. Η απόρριψη του διαφορετικού (προσώπου), χάριν της διαφορετικότητας (ως ιδεολογίας).

Έτσι έχει ξεκινήσει από τους ίδιους τους δυτικούς ο Πόλεμος εναντίον του Δυτικού κόσμου, με τα δικά του όπλα: η ενοχή, η αυτοκριτική, η αυτό-απόρριψη, απέναντι στη βεβαιότητα του φανατισμού (Ισλάμ). Αιτία είναι η αδιαφορία για τη σχέση αιτίου και αιτιατού, που οδηγεί στην αδυναμία χρήσης της Λογικής, παρότι οι διανοούμενοι ομνύουν στο όνομά της. έχει δημιουργηθεί η πιο φανατική από όλες τις θρησκείες, αυτή του αθεϊσμού. Οι τιμητές του Ιησού, αυτοί που Τον σταύρωσαν, χρησιμοποίησαν τα άγια παραδείγματα, για να ακυρώσουν τα διδάγματά Του. Έτσι, η συγχώρηση της πόρνης, έγινε υποχρεωτική συμπεριφορά έναντι των παραβατικών. Η αποδοχή το παρεκκλίνοντος μετατράπηκε σε απαρέκκλιτη αποθέωση των προβληματικών. Η αθεϊα έγινε η σύγχρονη (ευρωπαϊκή) φανατική θρησκεία, με αντίπαλον (;) δέος το ισλάμ.

Συνέπειες αυτής της πολιτισμικής αντίληψης είναι ο ευδαιμονισμός των μικροαστών και ο παγκοσμιοποιημένος καταναλωτισμός. Η αναζήτηση ταυτότητας, το Facebook και η κωδικοποιημένη επικοινωνία δια των εικόνων. Η διαφορετικότητα, η παραβατικότητα και η υποχρεωτική παραδοχή του παράδοξου. Η διάλυση των κοινωνικών ιστών. Ο αποχριστιανισμός της Ευρώπης όχι ως απελευθέρωση, αλλά ως πατροκτονική μανία. Από την υπέρβαση στην ακύρωση, ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Από την δημοκρατική αποδοχή στην (ενοχική) παραδοχή και στην υποχρεωτική ανατροπή της αξιοκρατίας. Η μαζική εξόντωση (και δια της εικόνας) των διαφωνούντων, ως «Ακύρωση του Πολιτισμού» (Cancel Culture).

Σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς η ανατροπή της civitas (civilité), της αστικής ευγένειας δηλαδή, προς χάριν του αυθορμητισμού, της ειλικρίνειας, της αμεσότητας της συμπεριφοράς και η ακύρωση της «αστικής υποκρισίας». Το νεανικό bullying. Οι ανοιχτές ακροάσεις στον δρόμο μέσω των κινητών. Η υβρεολογία. Η αγένεια. Η μη τήρηση των κανόνων με έναν ετσιθελισμό. Οι Κόλακες, η Κολακεία και ο Αδηφάγος Εαυτός. Η απουσία σεβασμού. Η αποδόμηση λέξεων, συμβόλων και συμπεριφορών. Οι ερωτικές σχέσεις δεν χαρακτηρίζονται ως βιώματα πραγματικών ανθρώπων, αλλά εικονικών προσώπων. Η φτωχοποίηση της γλώσσας και η δια αυτής ακύρωση των ανθρώπινων συναισθημάτων: αγάπη, λύπη, μνήμη, πένθος… Η ακύρωση της «εμπράγματης» επικοινωνίας ως ακύρωση του δυτικού πολιτισμού και, κατά συνέπειαν, της πολιτικής, του έρωτα, της γλώσσας, δηλώνει και την απόλυτη παρακμή μιας κοινωνίας, της Δυτικής, μέσω της ολικής αυτό-απόρριψης.

Απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να έρθει μόνο μέσω της προσωπικής ποιότητας που γίνεται αντίσταση. Μέσω των δικτύων που κρατούν ακόμη η Εκκλησία, ο εθελοντισμός, η δυνατότητα αληθινής συνάθροισης και σύναξης, η προσωπική αντίσταση.

Μετά το πέρας της εισήγησης έγινε γόνιμος διάλογος με τους συμμετέχοντες και κατετέθησαν περαιτέρω προβληματισμοί για ελπίδα ανάστασης και αγάπης που περνούν και μέσα από την πίστη στον Θεό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρης Μεταλληνός και η Πρόεδρος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων κ. Ειρήνη Μαλαχά- Λούβρου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: