Translate

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

“Επτάνησος Πολιτεία 1800-1807 : Μήτρα και Τροφός της Εθνεγερσίας του 1821”

  

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων, στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος του Ελευθέρου Πανεπιστημίου για καλλιέργεια της ιστορικής μας παιδείας και μνήμης, διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση-αφιέρωμα στην εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, μετέφερε ο Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, υπογραμμίζοντας την αρωγή της τοπικής Εκκλησίας σε παν- κερκυραϊκή προσπάθεια, ώστε το ετήσιο μνημόσυνο που τελείται για τον Ιωάννη Καποδίστρια κάθε Σεπτέμβριο να λάβει εθνικό χαρακτήρα με το να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με την παρουσία του Προέδρου της. Σχετική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε πρόσφατα στην Αθήνα.
Η εκδήλωσε ξεκίνησε με τον τενόρο κ. Παντελή Κοντό να ερμηνεύει την άρια « Ο Γερο- Δήμος» από την όπερα του Παύλου Καρρέρ “Μάρκος Μπότσαρης”, με την συνοδεία στο αρμόνιο της κας Έλλης Καρύδη και στο βιολεντσέλο του κ. Βλαχόπουλου.
Στη συνέχεια σχόλιο για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821 έκανε ο Γενικός Αρχιερ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας και Φιλόλογος, ο οποίος επεσήμανε ότι δηλωτικό των Ελλήνων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ήταν η Χριστιανική τους πίστη, όπως επίσης και η προσπάθεια της Εκκλησίας με τους ναούς ως σχολεία να μαθαίνουν τα ελληνόπουλα γραφή και ανάγνωση μέσα από τα λειτουργικά βιβλία, ιδίως το Ψαλτήρι και το Οκτωήχι. Ακόμη στις ιστορικές πηγές της περιόδου εκείνης, αν ανατρέξει κανείς, θα διαπιστώσει ότι Ιεράρχες, αλλά και απλοί Ιερείς, ήταν μπροστάρηδες στον Αγώνα. Επιπλέον μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η σημαία του αγώνα είχε πάνω της το Σταυρό, δηλώνοντας ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες πολεμούσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο γνωστός ιστοριοδίφης και λόγιος κ. Γεώργιος Σκλαβούνος, οικονομολόγος-κοινωνιολόγος, ο οποίος και ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα : “ Επτάνησος Πολιτεία 1800-1807 : Μήτρα και Τροφός της Εθνεγερσίας του 1821”.
Συγκεκριμένα ο κ. Σκλαβούνος τόνισε τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής των κατοίκων των Ιονίων νήσων, την προεπαναστατική περίοδο, με αιτήματα ρηξικέλευθα για την τότε εποχή, όπως αυτό της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας. Αποκορύφωμα όλων αυτών των δράσεων υπήρξε ο αγώνας για την υπεράσπιση της Λευκάδος το έτος 1807, η οποία πολιορκούνταν από τα στρατεύματα του Αλή πασά. Επικεφαλής της οργάνωσης της άμυνας της νήσου ήταν ο μετέπειτα πρώτος Κυβερνήτης του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας. Χάρις στις ενέργειές του, κατέφθασαν στη Λευκάδα οι καλύτεροι από τους αρματολούς και τους οπλαρχηγούς των Ελλήνων, χαρίζοντας έτσι την πρώτη νίκη στα αμιγώς ελληνικά επαναστατικά στρατεύματα, αποτελώντας τον προάγγελο, για τον ξεσηκωμό όλων των Ελλήνων το 1821.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Επτάνησος Πολιτεία από το 1800 έως το 1807 αποτέλεσε το πρώτο ουσιαστικά ελληνικό κράτος, στο οποίο διάχυτο ήταν το αίτημα για δίκαιη ελευθερία, για λαϊκή συμμετοχή στην εξουσία και όχι για αριστοκρατική διαχείριση των κοινών. Πρωταγωνιστής της Επτανήσου Πολιτείας ήταν και πάλι ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Τέλος, ο ομιλητής υπενθύμισε την προσπάθεια του Καποδίστρια σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιο, ο οποίος είχε συμβάλλει και στην άμυνα της Λευκάδας, για την ίδρυση και λειτουργία της Φιλομούσου Εταιρίας το 1814 στην Βιέννη, δια της οποίας και η ενίσχυση της εκπαιδευτικής αναγέννησης στον ελλαδικό χώρο, αλλά και η κινητικότητα των λογίων, συνέβαλαν στην καλλιέργεια επαναστατικού κλίματος.
Εκκλησία, Πολιτική και παιδεία μπορούν να συνεργαστούν και σήμερα ώστε να ξαναβρούμε την ελευθερία μας από κάθε πολιτισμική και άλλη εξάρτηση.
Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε διάλογος.








Δεν υπάρχουν σχόλια: