Translate

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

“Συμπορευθώμεν Αυτώ” ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΥΜΝΟΥΣ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου 1 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, η συναυλία της Χορωδίας της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι.Μ. Κερκύρας “Ο Άγιος Αρσένιος”, με ύμνους από την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και με τίτλο “Συμπορευθώμεν Αυτώ”, υπό τη διεύθυνση του χοράρχου και καθηγητού της Σχολής κ. Νικολάου Μακρόπουλου.
Να σημειωθεί ότι η Σχολή ιδρύθηκε από το μακαριστό Μητροπολίτη Τιμόθεο το έτος 1987. Η Σχολή το 2001 διέκοψε τη λειτουργία της και επαναλειτούργησε το 2009, με την ευλογία και πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Έκτοτε έχει ως καλλιτεχνικό της διευθυντή τον κ. Ιωάννη Σχώρη, πρωτοψάλτη-καθηγητή βυζαντινής Μουσικής. Δάσκαλοι της βυζαντινής μουσικής είναι ο διευθύνων την χορωδία κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, ο κ. Γεώργιος Λαδοβρέχης, ο Διάκ. Νεκτάριος Μπόκος και ο κ. Γεώργιος Λαβράνος, πρωτοψάλτες. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το κράτος και τα μαθήματά της γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Τη γενική ευθύνη και το συντονισμό έχει ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς.
Ακόμη ποιητικά κείμενα διάβασε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γεν. Αρχιερατ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας.
Τέλος στο χαιρετισμό που απηύθηνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι όλοι αυτοί οι θεσπέσιοι ύμνοι μάς εισάγουν στις κατανυκτικές ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, όπου εκείνες οι ημέρες σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητος. Ο Κύριός μας χύνει το πανακήρατο αίμα Του επί του Σταυρού και σώζει την πεπτωκυία ανθρωπότητα. Ανασταίνεται καταργώντας τον έσχατο εχθρό του ανθρώπου, το θάνατο, προεικονίζοντας την κοινή μας Ανάσταση. Αναλαμβάνεται εις τους ουρανούς και πλέον η ανθρώπινη φύση συνπαρεδρεύει με τον Θεό Πατέρα και τον Παράκλητο, που αποτελεί τη μεγαλυτέρα τιμή για τον άνθρωπο. Όσο πλησιάζουμε τον Τριαδικό Θεό με τη θυσιαστική αγάπη, τόσο κατανοούμε και τη θέση μας κοντά Του.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος συνεχάρη τόσο τους διδάσκοντες, όσο και τους μαθητές της Σχολής για την πρόοδό τους και για την κατά Χριστόν προκοπή τους, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν να ψάλλουν τους ύμνους αυτούς, μετά φόβου Θεού και κατανύξεως, ώστε και οι πιστοί να κατανοούν, μα περισσότερο να βιώνουν όσα οι ιεροί υμνογράφοι, καθοδηγούμενοι από το Πανάγιο Πνεύμα, έγραψαν. Ακόμη ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον υπεύθυνο της Σχολής Αρχιμ. Ιουστίνο Κωνσταντά, καθώς και τον Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό .













   


Δεν υπάρχουν σχόλια: