Translate

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Ακολουθία επί Διασαλεύσει Αγίας Τραπέζης και εις Διάκονον χειροτονία στον Άγιο Σπυρίδωνα


Το πρωί του Σαββάτου 1 Απριλίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος την Ακολουθία επί Διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης που έγιναν στο Ιερό Βήμα.
Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε στους πιστούς ότι όλα τα εντός της Αγίας μας Εκκλησίας πραγματοποιούνται με την επίκληση του Παρακλήτου. Οι πρώτοι Χριστιανοί τελούσαν τη Θεία Ευχαριστία σε ευκτηρίους οίκους και κατά την περίοδο των διωγμών συγκεντρώνονταν επί το αυτό, στις κατακόμβες, όπου τελούνταν η Θεία Ευχαριστία πάνω στους τάφους των Μαρτύρων. Το ιερό θυσιαστήριο είναι τύπος του Γολγοθά, εκεί που ο Κύριός μας θυσιάστηκε για την του κόσμου σωτηρία.
Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι με την συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έγιναν εργασίες για την αποκατάσταση της αρχικής μορφής της Αγίας Τραπέζης που ήταν μαρμάρινη. Μετά την ολοκλήρωσή τους ο Επίσκοπος τέλεσε την ακολουθία επί τη διασαλεύσει της αγίας τραπέζης, όπως προβλέπεται από το τυπικό της Εκκλησίας μας.
Έπειτα τελέστηκε από τον κ. Νεκτάριο η εις Διάκονον χειροτονία του π. Γεωργίου Καποδίστρια, εγγάμου και δικηγόρου στο επάγγελμα, ο οποίος είναι και υιός του Ιερέα π. Δημητρίου Καποδίστρια, εφημερίου του ιερού ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο χωριό Άγιος Αθανάσιος Αγρού. Ο π. Γεώργιος μίλησε με συγκίνηση για την κλήση που του απηύθυνε ο ίδιος ο Χριστός, αναλογιζόμενος ταυτοχρόνως και την μεγάλη ευθύνη που θα επωμιστεί, σε μια εποχή πνευματικής πενίας, να επισυνάξει το λαό του Θεού και να τον οδηγήσει στο Χριστό. Ο π. Γεώργιος ευχαρίστησε κλείνοντας την οικογένειά του και πάνω από όλους το Μητροπολίτη Κερκύρας, ο οποίος και δέχθηκε και ευλόγησε με μεγάλη χαρά την απόφασή του να ακολουθήσει τον ιερατικό βίο.
Από την πλευρά του ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη ευλογία η σημερινή ημέρα για τον π. Γεώργιο, καθώς εκτός από την προσωπική του Πεντηκοστή, έχει την ευλογία να είναι συνεχιστής μιας μακράς ιερατικής παράδοσης της οικογένειάς του, επειδή και ο παππούς του ήταν ιερέας, όπως και άλλοι συγγενείς του. Υπογράμμισε την μεγάλη ευθύνη που φέρει και ο Διάκονος και ο Ιερέας, αφού καλούνται αμφότεροι να οδηγήσουν τους ανθρώπους στη Θέωση και στην ένωση με το Χριστό. Πρωτίστως όμως χρειάζεται η συνεχής κάθαρση του Ιερέως και ο αγιασμός του και έπειτα τη Χάρη αυτή του Παναγίου Πνεύματος να τη δίδει και στους ανθρώπους.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε στον π. Γεώργιο ότι είναι διαφορετική η δικαιοσύνη των ανθρώπων την οποία υπηρέτησε και διαφορετική εκείνη του Τριαδικού Θεού. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδων και η Παναγίας να σκεπάζουν και να φυλάττουν τόσο τον π. Γεώργιο, όσο και την οικογένειά του.


 




 


 

 




 

 








 
 





 



 





 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: