Translate

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

O ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ


Την Κυριακή 14 Μαϊου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην περιοχή Κανάλια.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, επισημαίνοντας ότι ο Κύριός μας, βρισκόμενος στη Σαμάρεια κάποια στιγμή δίψασε. Εκεί σε ένα πηγάδι συνάντησε μια Σαμαρείτιδα και της ζήτησε να Του δώσει νερό. Τότε οι σχέσεις μεταξύ Ιουδαίων και Σαμαρειτών ήταν εχθρικές. Ο Χριστός της λέγει έπειτα ότι Εκείνος δίδει το ζωντανό νερό, όπου πίνοντάς το ο άνθρωπος δεν θα ξαναδιψάσει. Αυτό το ζωντανό νερό είναι η Άκτιστη Χάρις του Παναγίου Πνεύματος, που πληρώνει εσωτερικά και αγιάζει τον άνθρωπο. Η Σαμαρείτιδα πίστευε ότι ενώπιόν της έχει έναν προφήτη και τον ρωτά πού θα πρέπει να λατρεύεται ο αληθινός Θεός. Ο Κύριός μας της απαντά ότι ο Θεός είναι πνεύμα και πρέπει να λατρεύεται εν πνεύματι και αληθεία. Έπειτα της αποκαλύπτεται, δηλώνοντάς της ότι Εκείνος είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας, ο Χριστός. Χριστός είναι ο κεχρισμένος από τον ίδιο το Θεό, που έργο του είναι να οδηγήσει το λαό του Θεού, πίσω σε Αυτόν. Αμέσως η μετέπειτα Αγία Φωτεινή γίνεται διαπρύσιος κήρυκας του Ιησού Χριστού, ομολογώντας Τον στους ανθρώπους.
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ότι δίδεται στον κάθε βαπτισμένο Χριστιανό η δυνατότητα να κατανοήσει ποιός είναι ο αληθινός Θεός. Στην ουσία Του κανείς δεν μπορεί να Τον προσεγγίσει. Γίνεται μεθεκτός μονάχα μέσω των Ακτίστων ενεργειών Του εις τον κόσμο. Και οι ενέργειες αυτές είναι η αγάπη, η πραότητα, η ταπείνωση, η αλήθεια, η συγχώρητικότητα, η ελευθερία. Εκείνος ο άνθρωπος που αδυνατεί να κατανοήσει πώς ενεργεί ο Θεός στη ζωή του, αυτός παραμένει άγευστος της Θεϊκής παρουσίας. Αυτοί που κατανόησαν, αλλά κυρίως βίωσαν αυτές τις Άκτιστες Ενέργειες του Φωτός, είναι οι Άγιοί μας, οι οποίοι εργάστηκαν καρδιακά στη ζωή τους, με την συνεχή κάθαρση και την έντονη προσευχή τους, έλκοντας έτσι τη Θεία Χάρη. Όπως η Αγία Φωτεινή, όπου ο διάλογός της με το Χριστό ήταν ζωντανή και ειλικρινής προσευχή, με αποτέλεσμα να της αποκαλυφθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να εντείνουν τον πνευματικό τους αγώνα και να ψηλαφίσουν τον Αναστάντα Κύριό μας, με τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία, μεταλαμβάνοντας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.







Δεν υπάρχουν σχόλια: