Translate

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Ο Ποιμενάρχης μας στην Βέροια



Το διήμερο 10 και 11 Ιουνίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, έπειτα από ευγενική πρόσκληση του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, βρέθηκε στον  υπό ανέγερση πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού Αρχιεπ. Συμφερουπόλεως, στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βέροιας.

Το πρωί της Τρίτης 11 Ιουνίου ο κ. Νεκτάριος προεξήρχε στο  πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο έλαβαν μέρος ακόμη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής  κ. Παντελεήμων, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας, αφού ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας για την πρόσκλησή του τον κ. Παντελεήμονα, τόνισε ότι ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός ποτέ δεν υπέστειλε την σημαία της πίστεως και της χριστιανικής ομολογίας. Καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του διηκόνησε τόσο τον Ιησού Χριστό, όσο και την εικόνα Του, τον άνθρωπο., μέσα σε τρομερά αντίξοες συνθήκες, όπου η Εκκλησία του Χριστού βρισκόταν εν διωγμώ, ένεκα του αθεϊστικού καθεστώτος της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην  σημασία της θεραπείας. Δεν έχει παρά να ανατρέξει κανείς στην Ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στην ίαση του παραλυτικού από τον Κύριο. Εκεί γίνεται φανερό ότι η θεραπεία η πνευματική προηγείται της σωματικής. Ο Χριστός ρωτά τον παράλυτο πρωτίστως αν πιστεύει και έπειτα τον διαβεβαιώνει ότι οι αμαρτίες του συγχωρήθηκαν, γεγονός που εξοργίζει το Ιουδαϊκό ιερατείο. Έπειτα αποκαθίσται πλήρως η υγεία του  παραλυτικού. Συνδέεται λοιπόν άμεσα η ψυχική με την σωματική θεραπεία, αφού ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα. Έτσι λοιπόν και οι Άγιοι, που αποτελούν τους πρεσβευτές μας στον θρόνο του Θεού, ικετεύουν τον Χριστό για την κατ΄άμφω υγεία ημών των αμαρτωλών. Η θεραπεία συντελείται ώστε ο άνθρωπος αφενός μεν να δοξολογεί και να ευχαριστεί  τον Τριαδικό Θεό και αφετέρου για να συνεχίσει να αποτελεί ζωντανό μέλος της Εκκλησίας του Χριστού. Κατά τον ίδιο τρόπο η επιστήμη βοηθάει τον ασθενούντα ώστε να συνεχισεί, υγιής ων, να ζει ως πολίτης και να συνεχίσει να προσφέρει στο  κοινωνικό σύνολο.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρψε τους πιστούς να μιμηθούν την βιοτή του Αγίου Λουκά και η ζωή τους να είναι μια συνεχής προσφορά στους αδελφούς τους, με ακλόνιτη πίστη στον Αρχηγό της πίστεώς μας Ιησού Χριστό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυροπηγίου κυρού Αλεξάνδρου, κατα σάρκα αδελφού του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Νεκτάριος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της τοπικής μας Εκκλησίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνο Κωνσταντά, μετέφερε στην Βέροια την Δεξιά Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος προς ευλογία των πιστών.














Δεν υπάρχουν σχόλια: