Translate

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην ακριτική Ερείκουσα, στα Διαπόντια Νησιά, στο βορειοδυτικό άκρον της Ελλάδος, λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 12 Ιουλίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας επισκέπτεται κάθε χρόνο το νησί αυτό, όπως και τα άλλα δύο, τους Οθωνούς και το Μαθράκι, δείχνοντας την συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας σε όσους επιμένουν να μένουν εκεί, παρά τις δυσκολίες της απομόνωσης και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, λόγω του κορωνοϊού όσοι απόδημοι, κυρίως στην Νέα Υόρκη, έρχονταν κάθε καλοκαίρι, φέτος δεν είναι εφικτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, να επιστρέψουν στον τόπο τους.

Απευθυνόμενος στους πιστούς που παραμένουν στο νησί ο κ. Νεκτάριος, αφορμώμενος από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας των δαιμονισμένων στους Γεργεσηνούς, τόνισε ότι το έργο του πειρασμού είναι να καταστρέφει κάθε έργο του Θεού και ιδίως τον άνθρωπο. Ο πειρασμός που είχε καταλάβει τους δύο δαιμονισμένους αναρωτιέται γιατί ο Χριστός πρόωρα βασανίζει τον διάβολο, πριν την Δευτέρα Παρουσία, οπότε και θα πάψει κάθε δύναμη του πονηρού να έχει ισχύ στον χρόνο, στον κόσμο και στον άνθρωπο και ο άνθρωπος θα απεξαρτηθεί από τις παρεμβάσεις του διαβόλου. Ο Χριστός επιτρέπει τα δαιμόνια να εισέλθουν στη αγέλη των χοίρων, ζώα που ο μωσαϊκός νόμος δεν επέτρεπε να τρώνε οι Εβραίοι. Η αγέλη πνίγεται στην θάλασσα, δείχνοντας ότι ο πειρασμός καταστρέφει την ζωή, αλλά και κάνει τον άνθρωπο να ταράσσεται.
Αυτό είναι και το έργο του διαβόλου σε κάθε εποχή. Να ταράσσει τον άνθρωπο, να του δημιουργεί την αυταπάτη ότι στηριζόμενος στα υλικά αγαθά μπορεί να είναι ισχυρός, και κάποια στιγμή να τον υπονομεύει. Γι’ αυτό και χρειάζεται ο άνθρωπος να ζει την κοινωνία με τον Θεό, ώστε με αγάπη για τον Χριστό και την αλήθεια να ασκείται, να κρατά ελεύθερο τον εσωτερικό του κόσμο και να ξεκουράζεται πνευματικά, ζώντας την χαρά της αγάπης και της κοινωνίας με τον πλησίον, με κέντρο την Εκκλησία. Οι άνθρωποι σήμερα κλειστήκαμε στο καβούκι μας. Είμαστε αυτονομημένοι και γι’ αυτό χρειάζεται να μας νοιάζει ο διπλανός μας. «Ένας ίσον κανένας. Όλοι μαζί μπορούμε να πορευόμαστε προς τον ουρανό»!
Ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε όσους παραμένουν στην Ερείκουσα, να μην ξεχνούν την κοινωνία μεταξύ τους, αλλά και να υπενθυμίζουν και στους απόδημους Ερεικουσιώτες ότι ο τόπος χρειάζεται την αγάπη για τον Θεό, για να έρχεται η υπέρβαση κάθε πειρασμού.











Δεν υπάρχουν σχόλια: