Translate

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

  Στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα λειτούργησε, κεκλεισμένων των θυρών, το πρωί της Κυριακής 8 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Η θεία λειτουργία μεταδόθηκε ραδιοφωνικά και διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο κ. Νεκτάριος απευθυνόμενος σε όσους έβλεπαν και όσους άκουγαν τόνισε το αποκαρδιωτικό της απουσίας των πιστών από τον ναό. Όμως τόσο ο επίσκοπος όσο και οι ιερείς που λειτουργούνε αυτή την ημέρα θεωρούν τους πιστούς ωσεί παρόντες. Ο κ. Νεκτάριος είπε ότι προσεύχεται στον Θεό να μας απαλλάξει από τα δεινά της εποχής μας.  

Κατόπιν, επεσημανε ότι τον Χριστό, στο ευαγγέλιο της ημέρας, τον ικέτευσε ένας άνθρωπος, ένας άρχοντας εκείνης της εποχής, να δώσει την υγεία και την ζωή στην κόρη του. Η ικεσία αυτή έγινε ενώπιον πολλών ανθρώπων που ακολουθούσαν τον Χριστό και διψούσαν για την αλήθεια, την ζωή, την δικαιοσύνη.  Ήθελαν αιωνιότητα και όχι την αποφορά του πνευματικού αλλά και κοινωνικού θανάτου, όπως στις μέρες μας. Έγινε ταυτόχρονα μία δεύτερη ικεσία από μία αιμορροούσα γυναίκα που είχε δαπανήσει την περιουσία της στους γιατρούς, χωρίς αποτέλεσμα.

Από την μία πλευρά ένας εκπρόσωπος της ηγεσίας του Ισραήλ και από την άλλη μία εκπρόσωπος του λαού που διαπιστώνουν τα όριά τους. Και στα δύο γεγονότα ο Χριστός δίνει λύση. Βλέπει την πίστη και την ταπείνωση του Ιάειρου και δίνει ανάσταση και ζωή. Βλέπει την πίστη της αιμορροούσας και την ταπείνωσή της και της δίνει την ίαση.

Παράλληλες οι εποχές, και εκείνη και η σημερινή. Οσμή θανάτου, αποφορά αποσύνθεσης, εξαθλίωση, καταστρατήγηση της αλήθειας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης. Στα δεινά της η ανθρωπότητα νιώθει από πού δημιουργήθηκαν. Οι άρχοντες δεν σέβονται και δεν αναγνωρίζουν τον Χριστό. Νομίζουν ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με την ισχύ, την εξουσία, την επιστήμη, όμως όσο οι ισχυροί παραμένουν στην έπαρση της εξουσίας τους τίποτα δεν θα λυθεί. Χρειάζεται να ταπεινωθούν όπως ο Ιάειρος για να έλθει η δύναμη του Χριστού. Αντίστοιχα και ο λαός, ο οποίος παγιδεύτηκε από την νέα εποχή, πίστεψε σε μιαν άλλη ελευθερία της αμαρτίας και της ασυδοσίας και αρνήθηκε τον Θεό. Η αιμορροούσα ταπεινώθηκε, πίστεψε και δείχνει την οδό στον λαό μας. 

Στην οδύνη του θανάτου που μας βρίσκει επειδή απομακρυνθήκαμε από την πηγή της αλήθειας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης που είναι ο Θεός, ας προβληματιστούμε και ας βρούμε μετάνοια. Να βγούμε από την παγίδευση στον εγωισμό και τις εξουσίες και να αντισταθούμε στην απιστία και στην απομάκρυνση από την αλήθεια. Ας μην υποκύψουμε στις προκλήσεις της εποχής μας και ας ξαναδούμε τα όριά μας και ας επιστρέψουμε στην αλήθεια του Θεού.  







Δεν υπάρχουν σχόλια: