ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Translate

Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


Στον ιερό Ναό Αγίων Πάντων Νησακίου στη Βόρεια Κέρκυρα λειτούργησε το πρωί της Κυριακής της Τυρινής 2 Μαρτίου 2025 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Σε μία πλήθουσα εκκλησία, όπου εφημερεύει ο Πρωτ. Χρίστος Μαλάης, ο οποίος αγωνίζεται ιδιαιτέρως δίδοντας μαρτυρία πίστεως, ο κ. Νεκτάριος μίλησε προς τους πιστούς αναφερόμενος ότι πλέον μπαίνουμε στη δεύτερη περίοδο του Τριωδίου διότι η πρώτη περίοδος ήταν η πνευματική προθέρμανση, όπως οι αθλητές στο στάδιο προετοιμάζονται πριν τον αγώνα. Από την Καθαρή Δευτέρα αρχίζει η άθληση εντός του πνευματικού σταδίου των αρετών, ο έντονος αγώνας. Τους αθλητές οι φίλαθλοι τους καμαρώνουν από τις κερκίδες και τους χειροκροτούνε, προσδοκώντας τη νίκη. Οι χριστιανοί αντίστοιχα προσδοκούμε την νίκη ως λύτρωση από την αμαρτία, ως μετοχή στην βασιλεία του Θεού.

Ο κ. Νεκτάριος συνέχισε με αναφορά στο ευαγγέλιο της ημέρας και στα λόγια του Χριστού: «όπου εστί ο θησαυρός ημών εκεί και η καρδία ημών». Σήμερα, ως θησαυρό οι άνθρωποι νοούν τα χρήματα, την περιουσία, την τέχνη, την επιστήμη. Άλλοι έχουν ως θησαυρό τη ρώμη του σώματος και το ευπαρουσίαστο. Άλλοι τον ευδαιμονισμό, την αμαρτία, την ηδονή. Όμως αυτός ο θησαυρός οδηγεί σε απόγνωση, σε απαισιοδοξία και γι’ αυτό σήμερα βλέπουμε οι άνθρωποι να αναζητούν, να διαδηλώνουν, να φωνάζουν για αλήθεια, ελπίδα και δικαιοσύνη, που δεν βρίσκουν στο κοσμικό πνεύμα.

Ο θησαυρός είναι για μας ο Χριστός ο οποίος συστήθηκε ως η οδός, η αλήθεια, η ζωή, η ειρήνη, ο άρτος, το παν. Αυτός που δεν κατανοεί τον θησαυρό της πίστεως γιατί δεν τον ζει, δεν μπορεί να έχει ελπίδα ούτε προσωπικά, ούτε στη ζωή του γενικότερα, ιδιαίτερα δε όταν τα υλικά αγαθά εξαντλούνται.

Ο κ. Νεκτάριος μίλησε και για την καρδία. Χωρίς την καρδιά ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει. Η καρδιά όμως είναι και το κέντρο του πνευματικού ανθρώπου, καθώς αυτός είναι δισυπόστατος. Χρειάζεται όμως καρδίαν καθαράν για να προσεγγίσει τον Θεό. Ο αγώνας ο πνευματικός είναι για την κάθαρση της καρδιάς λοιπόν, ώστε να φωτιστεί ο νους. Όσο ο νους που είναι ο λύχνος της πνευματικής μας κατάστασης τροφοδοτεί την καρδιά με τους αγαθούς λογισμούς, με αγιοπνευματικά νοήματα, τόσο η καρδιά παραμένει υγιής, καθαρή και πνευματικά ενωμένη με τον Θεό. Όμως ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την άσκηση. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μάς καλεί από σε έναν αγώνα όχι μόνο αποχής από είδη τροφής, αλλά και για την κάθαρση των λογισμών μας με τη βοήθεια της νηστείας. αν είναι ακάθαρτοι οι λογισμοί μας αποτύχαμε. Χρειάζεται ο αγνισμός των χειλέων, τα αυτιά μας να μην ακούνε αισχρά λόγια, τα μάτια μας να φυλάσσονται από το κακό. Όταν αγωνιστούμε, η νηστεία μας βοηθά να καθαρίσουμε τον έσω άνθρωπο και τις αισθήσεις μας, για να οδηγηθούμε στο φως της ανάστασης.

Με την ευχή του καλού αγώνα και της καλής Σαρακοστής ο κ. Νεκτάριος έκλεισε τον λόγο του και στη συνέχεια επέδωσε στον παλαίμαχο ιεροψάλτη Κωνσταντίνο Γιωτάκη, συνταξιούχο δάσκαλο, τιμητική πλακέτα. 












Δεν υπάρχουν σχόλια: