Translate

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2010


http://www.imcorfu.gr/bishop-20.jpg


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2010

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Ζούμε σε μία εποχή στην οποία καθημερινά διαπιστώνουμε ότι αυξάνεται η απόσταση που χωρίζει τους ανθρώπους μεταξύ τους. Η κρίση, την οποία βιώνουμε σε όλες της τις μορφές (οικονομική, πολιτική, ηθική), έχει ως ρίζα της την απομάκρυνση του ενός από τον άλλο, την ενασχόλησή μας αποκλειστικά με το συμφέρον και τις επιθυμίες μας, την αδιαφορία μας για την πορεία του συνόλου. Προτεραιότητα το «εγώ» μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την λογική της θυσίας και της προσφοράς, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ότι μας χρησιμοποιούν, αλλά και εμείς να χρησιμοποιούμε τους άλλους για την δική μας επιβίωση και ευχαρίστηση.
Η ζωή μας όμως έχει αληθινό νόημα όταν η απόσταση καταργείται. Γιατί μόνο με το βίωμα της κοινότητας, της αγάπης, της ευθύνης του ενός για τον άλλο, μπορούμε να προοδεύσουμε και υλικά και πνευματικά. Πνευματική ζωή, μάλιστα, σημαίνει να θέτουμε στην διάθεση των άλλων τα χαρίσματά μας. Να μιλούμε σ’ αυτούς για τον Θεό και στον Θεό γι’ αυτούς μέσα από την προσευχή και τη διακονία μας. Να αγωνιζόμαστε εναντίον των παθών μας όχι μόνο για να υπακούσουμε στο θέλημα του Θεού για καθαρότητα καρδιάς, αλλά και για να μπορούμε να συνυπάρξουμε αγαπητικά με τον πλησίον μας.  Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία ζητά από τον καθέναν μας να είμαστε «σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους» (Α’ Κορ. 12, 27), δηλαδή να πορευόμαστε έχοντας κατά νουν ότι η ευτυχία δεν έχει νόημα μόνο  για τον εαυτό μας, αλλά χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει και τους άλλους.
Ο Θεός μας δίδει τον χρόνο ως «καιρόν ευπρόσδεκτον και ημέρα σωτηρίας» (Β’ Κορ., 6,2). Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε Τον  Ίδιο, αλλά και τον συνάνθρωπό μας. Και αυτή η προσέγγιση είναι αληθινή στη ζωή της Εκκλησίας, η οποία είναι η μόνη που δεν θα απογοητεύσει τον άνθρωπο. Στην Εκκλησία υπερβαίνουμε την μοναξιά. Μαθαίνουμε να αντέχουμε τον συνάνθρωπο και τις αδυναμίες του. Χαιρόμαστε την ευθύνη, η οποία δεν είναι καταπίεση, αλλά κίνητρο για να προσφέρουμε. Θέλουμε πρωτίστως την πρόοδο του Σώματος για να μπορέσουν και τα μέλη να συμμετάσχουν σ’ αυτή. Και αυτή η πρόοδος είναι εφικτή γιατί ο Χριστός μας αγιάζει, μας στηρίζει, μας διδάσκει και μας βοηθά να παλέψουμε με τις αδυναμίες μας.
Ας μην πτοούμαστε από την εποχή της αποστάσεως και της αποστασίας. Η πίστη στον Χριστό και η σχέση μας μαζί Του θα μας δώσουν δύναμη να αντέξουμε και να πλησιάσουμε το συνάνθρωπό μας. Για να χαρούμε με όλους την αληθινή κοινωνία και να συμπορευθούμε στον δρόμο της προσφοράς και της θυσίας, που καταργεί την απόσταση και είναι η μοναδική λύση στην κρίση που διέρχεται ο κόσμος.
Πιο κοντά στο Θεό και τον συνάνθρωπο λοιπόν ας είναι η ευχή για όλους! Καλή κι ευλογημένη χρονιά!
Μετά πατρικών ευχών και θερμής εν Κυρίω αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: