Translate

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

9o ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων εν όψει της νέας ιεραποστολικής χρονιάς 2011-2012, διοργάνωσε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» το 9ο Ιερατικό Συνέδριο, με θέμα του «Ο λόγος του Θεού στην εποχή της κρίσεως».








Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος του Ιδρύματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκτάριο, στο τέλος της οποίας τελέστηκε μνημόσυνο για τους Αρχιερείς, τους ιερείς και διακόνους, καθώς και τους μοναχούς και τις μοναχές που διακόνησαν στην  Ιερά  Μητρόπολη Κερκύρας.
Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος με θέμα "Ο λόγος του Θεού στην εποχή της κρίσεως".


Πρώτος εισηγητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. 





Δεύτερος εισηγητής ήταν ο κ. Νικόλαος Ξιώνης καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Τρίτος εισηγητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως μας.
.  
kerk




Από το συνέδριο εκδόθηκε το εξής ψήφισμα:

«Στην Κέρκυρα σήμερα 15 Σεπτεμβρίου 2011 εμείς οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων συνήλθαμε υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου, στο 9ο Ιερατικό Συνέδριο με θέμα: «Ο λόγος του Θεού στην εποχή της κρίσεως». Κατόπιν της ακροάσεως των εισηγήσεων και ενδελεχούς συζητήσεως, εγκρίνουμε τα κάτωθι:

  1. Το κήρυγμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ζωή και την παράδοση της Εκκλησίας μας και οφείλουμε να μην το περιφρονούμε αλλά να το καλλιεργούμε όχι μόνο στη λατρεία, αλλά και ως δυνατότητα προσφοράς του λόγου του Θεού στην καθημερινή μας επικοινωνία με τους ανθρώπους.
  2. Ως Ιερείς οφείλουμε να ιερουργούμε το Ευαγγέλιο με προετοιμασία, μελέτη, προσευχή και προσοχή, με μέριμνα για την γλωσσική κατανόησή του από την μεριά του λαού μας, χωρίς όμως να διασαλεύεται η τάξη και η παράδοση της Εκκλησίας μας.
  3. Το κήρυγμα δεν απευθύνεται στους εκτός Εκκλησίας, αλλά σε όσους εκκλησιάζονται. Γι’ αυτό χρειάζεται να αποφεύγουμε τον υπερβολικό ενοχικό λόγο και να ανακουφίζουμε και να ξεκουράζουμε τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο.  Το κήρυγμα πρέπει να γίνεται αφορμή διαλόγου με την κοινωνία.
  4. Ο λόγος του Θεού αποτελεί πρόσκληση μετανοίας και αλλαγής νοοτροπίας για την σε κρίση ευρισκόμενη εποχή μας. Αυτό αποτελεί και την βάση της αποστολής μας, να ξεδιψάσουμε εμείς από τον Ζώντα Λόγο και να τον προσφέρουμε εν αληθεία στον κόσμο μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Συνεδρίου οι ιερείς προέβησαν σε εθελοντική αιμοδοσία, ενισχύοντας την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε αίμα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: