Translate

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΤΟΥ


Με πολύ χαρά βρεθήκαμε στην όμορφη Ζάκυνθο από την 28η έως και την 30ην Δεκεμβρίου ανταποκρινόμενοι στην ευγενική πρόσκληση που μας έκανε ό  φίλτατος και πολύ αγαπητός συμπρεσβύτερος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και Εφημέριος της Ενορίας Μπανάτου.
Την Κυριακή του πρωϊ στον Ι.Ν. Φανερωμένης Μπανάτου τελέσαμε την θεία λειτουργία. Από το "νυχθημερον " θα αναδιμοσιεύσουμε όσα κατέγραψε ο φακός του Ιωάννη - Πορφύριου Καποδίστρια και τα κείμενα του π. Παναγιώτη.







 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Με ευφρόσυνα αισθήματα, σήμερα στον Ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, είχαμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε τον Κερκυραίο Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Κοσκινά, Εφημέριο των Ι. Ναών Αγίων Ελευθερίου - Αγίας Άννης και Παναγίας της Μανδρακίνας πόλεως Κερκύρας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και δη στην Ενορία μας, για να συμμετάσχει απόψε το βράδυ, ώρα 7, ως ομιλητής στην περί του Αγίου Σπυρίδωνος Δ4 Σύναξη του Κέντρου Λόγου "Αληθώς", ενώ το Κουαρτέτο Χαλκίνων Πνευστών, αποτελούμενο από τέσσερις νέους Μουσικούς της Κέρκυρας, θα τον πλαισιώσουν μουσικά!

Έτσι, όλοι σήμερα το πρωί, ο ιερέας και οι νέοι από την Κέρκυρα, εκκλησιάστηκαν στον Ναό μας! Ο π. Δημήτριος προέστη μάλιστα της Ευχαριστιακής Συνάξεως, μαζί με τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τον Διάκονο Δημήτριο Αποστολόπουλο.

Έψαλαν κατά το ζακύνθιο ύφος της εκκλησιαστικής μουσικής οι Ψάλτες του Μπανάτου κ.κ. Δημήτρης Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, οι οποίοι θέλησαν, με τον τρόπο αυτόν, να γνωρίσουν στους φιλοξενουμένους μας την εγχώρια ψαλτική, συγγενική πάντως με την ανάλογη της Κέρκυρας.

Προσφωνώντας τον π. Δημήτριο ο π. Παναγιώτης καλωσόρισε τον φίλο και αδελφό από τα σπουδαστικά και φοιτητικά χρόνια, επισημαίνοντας ότι κατά τις δεκαετίες που διέρρευσαν η φιλία τους κατέστη βαθεία και αδιατάρακτη. Δώρισε μάλιστα στον επισκέπτη του έναν επιστήθιο σταυρό, ακριβές αντίγραφο παλαιού σταυρού προΕφημερίου του Μπανάτου, το πρωτότυπο του οποίου σώζεται στο Σκευοφυλάκιο του Ναού της Παναγούλας μας. Εξάλλου, στους Κερκυραίους Μουσικούς, οι οποίοι παρίσταντο, προσέφερε βιβλία και τοπικά γλυκίσματα!

Αμέσως μετά, παίρνοντας τον λόγο ο π. Δημήτριος, ευχαρίστησε τον π. Παναγιώτη για όλα και στη συνέχεια έκανε εκτενή εποικοδομητική αναφορά στην κλήση του απλοϊκού ψαρά Ανδρέα, ο οποίος, αφήνοντας κατά μέρος τα δίχτυα του επαγγέλματός του, ακολούθησε τον Κύριο Ιησού, τον Μεσσία και Λυτρωτή του Ανθρώπου και ανήλθε στην περιωπή του Πρωτοκλήτου Αποστόλου και εξαίρετου Αλιέως διά Χριστόν!

Οι ενορίτες μας, ενθυμούμενοι τον π. Δημήτριο και από μια παλαιότερη επίσκεψή του στο Μπανάτο, στις 5 Απριλίου 2008 (δείτε σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ), τον περιέβαλαν με θερμά αισθήματα και αγκαλιές.

Μετά το πέρας της Συλλειτουργίας, ακολούθησε μικρή δεξίωση με καφέ και διάφορα γλυκίσματα στο πατρικό σπίτι του Εφημερίου, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον Ναό της Φανερωμένης, κατά την διάρκεια του οποίου οι Ψάλτες μας έψαλαν και άλλα τροπάρια στα "ζακυνθινά", ενώ ο π. Δημήτριος έψαλε ορισμένα ανάλογα στα "κερκυραϊκά"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: