Translate

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας

Συνεχίζονται οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος για τη Μνήμη του. Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2015 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας Αρχιμ. Τιμόθεος Γεωργίου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφερόμενος στους σύγχρονους Χριστιανούς σημείωσε ότι έχουν αλλοιώσει και την πίστη και τη ζωή τους. Όταν μιλούν για το Θαύμα έχουν στο νου τους ένα γεγονός είτε που δεν μπορούν να το αποδείξουν λογικά, είτε αντιβαίνει στους νόμους της Επιστήμης. Υπάρχει όμως και η Ύψιστη Επιστήμη, η πίστη στο Θεό, που αποτελεί βίωμα του ανθρώπου, που οφείλεται σε δύο παράγοντες. Την Αγάπη και την Παντοδυναμία του Θεού από τη μια και την πίστη των ιδίων των ανθρώπων από την άλλη. Συγκεκριμένα όσον αφορά την Αγάπη του Θεού για εμάς, μεγαλύτερη απόδειξη αποτελεί η δημιουργία μας από το Θεό, κάνοντάς μας παιδιά Του, Θεούς κατά χάριν και κοινωνούς της δικής Του Αγιότητος.
Εν συνεχεία ο π. Τιμόθεος τόνισε πως ένας τέτοιος Θεός γεμάτος Αγάπη για το πλάσμα του, είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνει και επεμβάσεις στον κόσμο, οι οποίες αποτελούν τα Θαύματα, αφού Εκείνους ορίζει τους νόμους της φύσεως, μπορεί και να τους υπερβεί. Εμεις ως Χριστιανοί δεν έχουμε ξεκάθαρη θέση σχέση με το Θαύμα. Από τη μια μεριά έχουμε πολλές επιφυλάξεις για ό,τι ακούμε και από την άλλη ζητάμε από το Χριστό να μας βοηθήσει και αν Εκείνος δεν υλοποιήσει το αίτημά μας, αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε και για την ίδια μας την πίστη. Το πρόβλημα βρίσκεται στη δική μας τη μεριά. Γι’αυτό το λόγο χρειάζεται να αξιολογήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αν το Θαύμα μάς προξενεί μεγάλη εντύπωση. Όποιος πιστεύει ακλόνητα στην Αγάπη του Θεού δεν εκπλήσσεται με τα Θαύματα, αλλά αντιθέτως εκπλήσσεται για την απουσία των Θαυμάτων, που ισοδυναμούν με έλλειψη της πίστεως στον Κύριό μας.
Κλείνοντας ο π. Τιμόθεος ανέφερε πως μονάχα εκείνοι οι οποίοι αγαπούν και πιστεύουν, βιώνουν το Θαύμα. Αυτά τα δύο Χαρίσματα, η Πίστη και η Αγάπη αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου η μέριμνά του πήγαζε από την πίστη στο Χριστό και την Αγάπη στο συνάνθρωπο. Οι Άγιοι γίνονται οι φορείς των Θαυματουργικών επεμβάσεων του Θεού στον κόσμο, διότι αγαπούν τον κόσμο, αγαπούν τον άνθρωπο και ο Θεός αγαπά αυτούς.
Το μεγαλύτερο Θαύμα αποτελεί η συνάντησή μας με το Δημιουργό μας, ας εργαστούμε καρδιακά για την επίτευξή του, κατέληξε ο π. Τιμόθεος.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: