Translate

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Ο Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μονη Πλατυτέρας.

Το απόγευμα της Κυριακής 14 Αυγούστου 2016 τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή της Υ.Θ. Πλατυτέρας, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι σήμερα η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μετάσταση της Παναγίας μας στους ουρανούς. Μετέβη από τα επίγεια και πρόσκαιρα, στα ουράνια και αιώνια. Ακόμα και οι Άγιοί μας περιμένουν τη γενική Κρίση. Η Κυρία Θεοτόκος όμως βρίσκεται ήδη εντός του Παραδείσου.
Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος σχολίασε τον ψαλμό : “ Άκουσον Θύγατερ και ίδε και κλίνον το ους σου και επιλάθου του λαού σου και του οίκου του πατρός σου και επιθυμήσει ο Βασιλεύς του Κάλλους σου “. Η Παναγία μας ακούει το κάλεσμα που της απευθύνει ο ίδιος ο Θεός, ώστε Εκείνη με τη συγκατάθεσή Της, να συνδράμει στο έργο της Ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, για τη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους. Και δέχονται τα παρθενικά Της σπλάχνα το Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου. Ακόμη η Θεοτόκος βλέπει και βιώνει μέσα στην καρδιά Της τα Μυστήρια του Θεού. Ακούει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να Της απευθύνει το “Χαίρε”, ακούει όμως και τον Υιό Της επί του Σταυρού, οδυρωμένη μητρώα σπλάχνα. Επίσης η Παναγία μας γίνεται πρότυπο υπακοής προς το Θεό, μένοντας προσηλωμένη στην τήρηση των Θείων εντολών. Τέλος ο Βασιλεύς Κύριος Ιησούς Χριστός επιθυμεί το κάλλος το εσωτερικό και πνευματικό της Παναγίας και όχι το εξωτερικό, το οποίο ειδωλοποιούν οι άνθρωποι. Ο Χριστός επιθυμεί την ωραιότητα της καρδιάς μας, τα Χαρίσματα με τα οποία μας έχει προικίσει, να τα χρησιμοποιήσουμε για την πνευματική μας οικοδομή και για τη διακονία μας προς τους αδελφούς μας.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ανέφερε ότι η Θεοτόκος αποτελεί τον τύπο του τέλειου μοναχού, με την υπακοή, την ταπείνωση, μα πάνω απ’όλα την αγάπη Της για τον Υιό και Θεό Της. Ας μιμηθούμε και εμείς τη βιοτή της Παναγίας μας, ζώντας κατά Θεόν και πορευόμενοι προς την ένωσή μας με τον Τριαδικό Θεό, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.












Δεν υπάρχουν σχόλια: