Translate

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ



Εκδήλωση πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2017 ο Κύκλος Φοιτητών, Επιστημόνων και Εργαζομένων που λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια στα πλαίσια της Ποιμαντικής της Νεότητας από την τοπική Εκκλησία.

Κατά την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ευλόγησε την βασιλόπιττα του κύκλου, ενώ επεσήμανε την αγάπη και το ενδιαφέρον της τοπικής Εκκλησίας για τον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως επίσης και για όσους νέους επιστήμονες, αλλά και εργαζομένους θα ήθελαν να δούνε τις προοπτικές του διαλόγου πίστης και επιστήμης.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γιανναράς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Σύντροφος, σύζυγος, εραστής: το άθλημα της σχέσης σήμερα». Ο σπουδαίος αυτός διανοούμενος επεσήμανε ότι σήμερα ζούμε την εποχή του εύκολου και αυτονόητου. Με ένα κουμπί έχουμε φως, πληροφορούμαστε, αγοράζουμε. Αυτό μας έχει κάνει να μην μπορούμε να κοπιάσουμε και όταν ερχόμαστε στο πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων, ιδίως του έρωτα, να δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε τον χαρακτήρα του άλλου ή την ανάγκη για έξοδο από το εγώ, για αυθυπέρβαση. Η Εκκλησία έχει ως βάση της το μυστήριο του γάμου. Αυτό μπορεί να στηριχθεί στην εφαρμογή ενός λόγου του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού: ότι η επιθυμία γίνεται πόθος, σκοπός του οποίου είναι η αγάπη. Η επιθυμία είναι απρόσωπο. Ο πόθος προσωπικός. Όταν αναζητούμε απλώς συντρόφους, βιώνουμε την απρόσωπη επιθυμία. Η συζυγία κάνει την απρόσωπη επιθυμία πόθο για τον συγκεκριμένο άνθρωπο και μας βγάζει από την αντικειμενοποίηση. Ο πόθος διά του αθλήματος της αγάπης, δηλαδή μέσα από το μυστήριο του γάμου, την ταπείνωση, την άσκηση, την υπομονή, κάνει την σχέση να λειτουργεί στο επίπεδο των προσώπων.

Ο γάμος και η σχέση περνούν κρίση σήμερα, επεσήμανε ο κ. Γιανναράς, διότι έχουν απωλέσει τον εκκλησιοκεντρικό χαρακτήρα τους. Ό,τι γίνεται φολκλόρ, ό,τι δεν ξεκινά από την ελεύθερη αποδοχή του προσώπου του άλλου και από την απόφαση για θυσία, δεν ακολουθεί την οδό της Εκκλησίας. Έτσι αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα και τελικά οδηγείται στην ρήξη και την διάλυση.

Για να ανοιχτούν ορίζοντες ελπίδας χρειάζεται η σχέση να ιδωθεί στην προοπτική του αθλήματος, το οποίο κρατά για πάντα. Άθλημα σημαίνει αγώνας. Σημαίνει δόσιμο. Σημαίνει νίκη κατά του ατομοκεντρισμού που μας κρατά σε έναν εγωισμό που χωρίζει και δεν ενώνει.

Μετά την εισήγηση έγινε συζήτηση, ενώ στη συνέχεια η τοπική Εκκλησία παρέθεσε γεύμα στους φοιτητές και τους επιστήμονες, με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών που ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: