Translate

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου στην Κέρκυρα

Τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου 2017 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Πόλεως, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και με την παρουσία πλήθους πιστών.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος στο σύντομο λόγο του υπογράμμισε πως η προτροπή για μετάνοια του Αγίου Ιωάννου είναι επίκαιρη όσο ποτέ σήμερα, σε έναν κόσμο που μάχεται το Θεό και την Εκκλησίας Του. Χρειάζεται οι άνθρωποι να τοποθετήσουν ως κέντρο της ζωής τους τον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό, που οδηγεί στον Αγιασμό και στην αιωνιότητα.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός ο οποίος σχολιάζοντας το χωρίο της Ευαγγελικής περικοπής της ημέρας “ καγώ εώρακα και μεμαρτύρηκα ούτος εστίν ο Υιός του Θεού “, σημείωσε ότι ο Πρόδρμος κατάλαβε τον Χριστό, κατάλαβε Ποιός ήταν, την ταυτότητά Του, ότι είναι ο αμνός του Θεού, ο Υιός και Λόγος, ών εκήρυξεν ο Ησαϊας και στο πρόσωπό Του εκπλήρώνονται οι προφητείες.
Ακόμη ο Άγιος Ιωάννης κατάλαβε την απόστολή του Κυρίου μας εις τον κόσμο. Ήρθε για να καθαρίσει τον κόσμο από την αμαρτία, για να πάρει επάνω Του το φορτίο των ανθρώπων. Η αμαρτία οδηγεί στο χωρισμό από το Θεό, οδηγεί στο θάνατο, τόσο τον πνευματικό, όσο και το σωματικό. Ο Πρόδρομος γνώριζε και τη δική του αποστολή. Ο δρόμος τον οποίο επέλεξε να ακολουθήσει ήταν φωτισμένος από το Πνεύμα του Θεού. Μέσα από τη σχέση με το Χριστό γνωρίζουμε τελικά και τον δικό μας εαυτό, το τί έχουμε κληθεί να κάνουμε στη ζωή μας.
Ο Πρόδρομος κατάλαβε την αποστολή του διότι είχε απλότητα καρδιάς κια ταπείνωση. Τα χαρίσματα αυτά δεν τον έκανα υπερήφανο και σκληρόκαρδο, αλλά τα είδε μέσα από την πορεία της σχέσης του με τον Ιησού Χριστό, ως νόημα της δικής του ζωής, όπου και φωτίστηκε και φώτησε.
Καταλήγοντας ο π. Θεμιστοκλής επεσήμανε ότι σήμερα εμείς οι Χριστιανοί καλούμαστε να δούμε Ποιός είναι για μας ο Χριστός, ένας προφήτης, ένας Θεός του ουρανού ή Αυτός που μας βοηθά να λυτρωθούμε από τις αμαρτίες μας, ζώντας με επίγνωση του ποιοί είμαστε και σήμερα και στην αιωνιότητα ; Χρειαζόμαστε λοιπόν την απλότητα, την υπακοή και την επιμονή μέχρι το τέλος, κόντρα στον καιρό, συμπλήρωσε τέλος ο π. Θεμιστοκλής.































Δεν υπάρχουν σχόλια: