Αφήστε μας την ηλ. διεύθυνση για να λαμβάνετε περισσότερες ειδοποιήσεις

Translate

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Η εορτή του Αγίου Ευθυμίου στην Κέρκυρα

Τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου 2017 στο καθολικό της Ιεράς Μονής Υ.Θ. Παλαιοκαστρίτσης, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Ευθύμιο, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ευθυμίου, ο βίος του οποίου είναι αξιομίμητος ιδιαίτερα στους Μοναχούς. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς άνθρωποι, πλην όμως άτεκνοι. Σε μεγάλη ηλικία ο Θεός τούς χάρισε τον Ευθύμιο, ο οποίος ασκήτευσε στην έρημο της Παλαιστίνης, όπου τότε ήκμαζε ο Μοναχισμός. Εραστής της ησυχίας διάλεξε σπήλαιο για να ασκηθεί και να συναντηθεί με το Θεό, στο σπήλαιο του Αγίου Θεοκτίστου συγκεκριμένα. Εκεί και με το λόγο του και με το παράδειγμά του εμψύχωνε τους ανθρώπους στον αγώνα τους κατά της αιρέσεως του Μονοφυσιτισμού. Ονομάστηκε από την Εκκλησία μας Μέγας και για το ασκητικό του βίωμα και για τον αντιαιρετικό του αγώνα. Πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή του Αγίου Ευθυμίου είχε ο Παράκλητος.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που έχει για τον Χριστιανό ο πνευματικός αγώνας, η αποκοπή του ιδίου θελήματος και η τήρηση των Θείων εντολών. Ιδιαίτερα σήμερα που κυριαρχεί το πνεύμα του ευδαιμονισμού, της φιληδονίας και της εκκοσμίκευσης, έρχεται ο Άγιος Ευθύμιος και μας υπενθυμίζει την αποστολή μας, που δεν είναι άλλη από την ένωσή μας με τον Τριαδικό Θεό.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Καθηγούμενο της Μονής π. Ευθύμιο, Κύριος ο Θεός να τον ενισχύει τόσο εκείνον, όσο και την συνοδεία του στο πνευματικό έργο που επιτελούν, δίδοντας καθημερινά τη Σταυροαναστάσιμη μαρτυρία της Εκκλησίας μας εις τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: