Translate

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ-Η ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2) η πέμπτη συνάντηση του Φροντιστηρίου Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.
Κατ' αυτήν ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος Κωνσταντάς ευλόγησε την βασιλόπιττα του Φροντιστηρίου, μεταφέροντας και τις ευχές του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, ενώ πραγματοποίησε και την κεντρική εισήγηση με θέμα: "Οι λογισμοί στη ζωή μας - το πρότυπο της Υπεραγίας Θεοτόκου". Ο εισηγητής τόνισε ότι οι λογισμοί είναι κάτι διαφορετικό από την κριτική σκέψη, η οποία αποσκοπεί στην καλυτέρευση της ζωής μας και της πνευματικής πορείας. Οι λογισμοί, όταν προέρχονται από τον πονηρό, αποτελούν άρνηση του Θεού και χτίζουν μία προσωπικότητα η οποία λειτουργεί με σκοπό την αυτοθέωση. Οι λογισμοί πηγάζουν από τις αισθήσεις, την όραση, την ακοή, την όσφρηση, την αφή, την γεύση, κάποτε και από συνδυασμό τους και μας οδηγούν στην εκπλήρωση του ιδίου θελήματος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας προτείνουν τον ηγεμόνα νου ως εκείνον ο οποίος δεν θα επιτρέπει την συγκατάθεση της ύπαρξης στους λογισμούς και θα μας οδηγεί στην υπακοή και την εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού.
Κατόπιν ο π. Ιουστίνος μίλησε για το πρόσωπο της Παναγίας, με έμφαση στο γεγονός του Ευαγγελισμού. Η Παναγία συζήτησε με τον άγγελο τον λογισμό της, ο οποίος όμως υπήρξε αγαθός και προσανατολισμένος στο θέλημα του Θεού. Δεν επέτρεψε την διάσπαση του νου της, αλλά ακολούθησε τον δρόμο που είχε μάθει κατά την αφιέρωσή της στον ναό του Θεού μέχρι τα 12 χρόνια της. Αυτός είναι τελικά και ο δρόμος θεραπείας των κακών λογισμών. Η εμπιστοσύνη στον Θεό και η ζωή της Εκκλησίας.
Στο δεύτερο μέρος έγιναν υποδειγματικά μαθήματα για τη χριστιανική χαρά, από την πρεσβυτέρα Σταματία Βλάχου-Μπογδάνου για τα παιδιά Δημοτικού (αφόρμηση η γιορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου) και από τον πρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπογδάνο, για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου (αφόρμηση λόγοι του αγίου Πορφυρίου και του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, όπως και σύγχρονοι προβληματισμοί). Και στις τρεις εισηγήσεις έγινε εκτενής συζήτηση.
Η επόμενη συνάντηση του Φροντιστηρίου θα γίνει την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου με θέμα " Η προσευχή ως χαρά".







Δεν υπάρχουν σχόλια: