Translate

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Εσπερινός Χριστουγέννων στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.


Το απόγευμα της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου 2017 τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός 
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος τόνισε ότι εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι ο Θεός Λόγος, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος προσέλαβε την ανθρώπινη σάρκα, χωρίς να αλλοιωθεί η ουσία Του. Δυστυχώς κάποιοι δεν Τον πιστεύουν και περιμένουν ακόμα τον Χριστό. Εμείς πιστεύουμε ότι ο Ιησούς Χριστός από Υιός Θεού που είναι, με την σάρκωσή Του γίνεται ο Υιός του Ανθρώπου, ώστε οι άνθρωποι με την σειρά τους να γίνουν υιοί Θεού κατά χάριν.
Επιπροσθέτως ο π. Ιουστίνος τόνισε ότι η γέννηση του Υιού γίνεται προαιώνια, από τον Πατέρα, με τρόπο που εμείς δεν γνωρίζουμε, διότι δεν εξηγείται με την πεπερασμένη ανθρώπινη λογική. Με την σάρκωσή Του ο Λόγος ενώνει στο πρόσωπό Του την Θεϊκή και την ανθρώπινη φύση και αποκαθίσταται έτσι η κοινωνία και η ένωση του Θεού με τον άνθρωπο, που είχε διακόψει η πτώση, μέσω της αμαρτίας. Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής αναφέρει ότι το μεγάλο μυστήριο της σαρκώσεως που πραγματοποιήθηκε, αποτελούσε προαιώνια βουλή του Θεού. Προσλαμβάνοντας την  φύση μας  ο Χριστός, καλεί εκ νέου σε κοινωνία τον άνθρωπο. Σέβεται το αυτεξούσιο του ανθρώπου και δεν τον αναγκάζει να σωθεί, αλλά σαρκώνεται ταπεινά σε φάτνη αλόγων ζώων.
Κλείνοντας ο π. Ιουστίνος προέτρεψε τους πιστούς να τρέξουν στην Εκκλησία του Χριστού, ώστε να βιώσουν το Φως, τη ελπίδα, την χαρά, την ειρήνη, μα πάνω απ’όλα την αγάπη, που μονάχα ο Δωρεοδότης Κύριος μπορεί να προσφέρει. 

Στο τέλος του Εσπερινού ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα και είθε το  Άκτιστο Φώς, ο γεννηθείς Κύριός μας, να φωτίζει τον  κόσμο μας που πορεύεται δίχως πνευματική πυξίδα μέσα στο ζόφο του σκότους.    





Δεν υπάρχουν σχόλια: