Translate

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

“Ο Παπαδιαμάντης στους καιρούς μας”



Στα πλαίσια της ‘Εκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου της Ι.Μ. Κερκύρας σε συνεργασία με τις εκδόσεις “ΕΝ ΠΛΩ”, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτη  15 Μαρτίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα : “ Ο Παπαδιαμάντης στους καιρούς μας ”,  με ομιλητή τον κ. Δημήτρη Μαυρόπουλο, θεολόγο – συγγραφέα, υπεύθυνο των εκδόσεων “ΔΟΜΟΣ” και εκδότη των Απάντων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το έργο του κ. Μαυρόπουλου προλόγισε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας.
Ο κ. Μαυρόπουλος επεσήμανε ότι ο Παπαδιαμάντης παραμένει επίκαιρος, διότι έδωσε απαντήσεις σε αυτό που ονομάζουμε άξονες της ζωής, από πού ερχόμαστε δηλαδή και πού πηγαίνουμε. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα πηγάζουν πρώτα απ’όλα από την σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, από την δίψα του ανθρώπου να κάνει σχέση με τον συνάνθρωπό του, αλλά και από την σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Ο Παπαδιαμάντης στα έργα του δεν δίνει απαντήσεις, αλλά υπαινίσσεται, καλώντας  όλους μας σε διάλογο. Ακολουθεί την μέθοδο γραφής με βάση τα πρόσωπα και τα πράγματα, χωρίς να γράφει ιδέες ή φιλοσοφίες. Μέσα από τους ανθρώπους μάς αφήνει την δυνατότητα να μπορούμε να καταλαβαίνουμε ακριβώς τί σημαίνει η αλήθεια.
Ένα από τα ερωτήματα που ο κ. Μαυρόπουλος περιέγραψε στην ομιλία του ήταν και το ερώτημα : “πόθεν το κράτος της αμαρτίας”, τονίζοντας ότι όλο αυτό πηγάζει όταν “ψηλώνει” ο νους του ανθρώπου, όταν ο άνθρωπος αυτοθεώνεται, όταν αναλαμβάνει παραπάνω από όσο τα μέτρα του επιτρέπουν. Ουσιαστικά στην κατάσταση αυτή ο άνθρωπος γίνεται υβριστής του Θεού και αλαζόνας. Από την άλλη μεριά ο πνευματικός νόμος λειτουργεί πάντοτε μέσα στην ζωή. Το μεγάλο πρόβλημα των καιρών μας, όπως ήταν πρόβλημα και της εποχής του Παπαδιαμάντη, είναι η συνειδητή προσπάθεια από την μεριά της διανόησης, αλλά και της πολιτικής να αποϊεροποιήσουν και να αποχρωματίσουν την θρησκευτική παιδεία των Ελλήνων. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν να διαγράψουν τον Χριστό και την παράδοση. Ο Παπαδιαμάντης επισημαίνει ότι δεν μπορεί ο Έλληνας να είναι άθεος ή  κοσμοπολίτης. Οι Ευρωπαίοι, ο Άγγλος, ο Γερμανός κ.ά. μπορούν, καθότι ανήκουν στον δυτικό κόσμο. Απεναντίας οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουμε Χριστιανοί και δεν δυνάμεθα να εγκαταλείψουμε αυτή την αυθεντικότητα της παράδοσής μας. Για τον λόγο αυτό οι καιροί μας, ουσιαστικά είναι καιροί ιδιαίτερου προβληματισμού, διότι διαπιστώνουμε ότι και σήμερα δυστυχώς αυτή η νοοτροπία συνεχίζεται.
Καταλήγοντας ο κ. Μαυρόπουλος τόνισε την ανάγκη επιστροφής μας στην Εκκλησία. Ο Θεός του Παπαδιαμάντη είναι ο Θεός της Πίστης μας, ο Θεός ο Πολυέλαιος, ο Πολυεύσπλαχνος, ο Ελεητικός Θεός. Συνεπώς η ταυτότητά μας έρχεται από το μέλλον, από την Αγιότητα, από την Βασιλεία των Ουρανών. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου και δη του Έλληνα. Επομένως σήμερα χρειάζεται με την μελέτη και τη συνάντηση με τον Παπαδιαμάντη και με όλους τους λογοτέχνες που έχουν να δώσουν στοιχεία ταυτότητας, να μπορέσουμε να ξαναβρούμε το νόημα της ζωής μας.  




Δεν υπάρχουν σχόλια: