Translate

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΝ Ι. Ν. Υ.Θ. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ"


Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, Β’ των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. της Παναγίας των Ξένων.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας παίρνοντας αφορμή από την Αποστολική περικοπή της ημέρας, σημείωσε ότι μόνο ο Τριαδικός Θεός μένει αναλλοίωτος εις τους αιώνας των αιώνων. Παρατηρούμε σήμερα τον άνθρωπο, όπως συνέβαινε και σε όλες τις ιστορικές περιόδους, να προσπαθεί μέσω των επιστημονικών επιτευγμάτων, να κερδίσει την αθανασία. Όλες του όμως οι προσπάθειες αποβαίνουν μάταιες. Ο δρόμος εκείνος που οδηγεί στην υπέρβαση του θανάτου, είναι η συμπόρευση με τον Αρχηγό της ζωής, τον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό.
Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον εορτάζοντα Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Η Αγία μας Εκκλησία τοποθέτησε την εορτή του Αγίου Γρηγορίου στο δεύτερο “σκαλοπάτι” της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ως συνέχεια της Κυριακής της Ορθοδοξίας, του θριάμβου δηλαδή της αμωμήτου Πίστεώς μας, έναντι της αιρέσεως και του ψεύδους. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αγωνίστηκε πρώτον υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως και δεύτερον υπέρ του ήθους των Χριστιανών. Ο Άγιος Γρηγόριος πολέμησε την αίρεση την προερχόμενη από την Εσπερία, η οποία υποστήριζε την βλάσφημη πεποίθηση ότι οι ενέργειες του Θεού στον κόσμο είναι κτιστές. Οι ενέργειες όμως του Τριαδικού Θεού είναι ουσιώδεις και ως εκ τούτου Άκτιστες. Άκτιστη ενέργεια είναι η διακριτική παρουσία του Χριστού στην ζωή του ανθρώπου.  Τρανό παράδειγμα  φανέρωσης της Άκτιστης ενέργειας είναι το Θαβώρειο Φως της Μεταμορφώσεως. Είναι μεγάλη πλάνη η άποψη που παρουσιάζεται σήμερα, ότι δήθεν όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν στον ίδιο Θεό. Ο Τριαδικός Θεός των Ορθοδόξων Χριστιανών αποκαλύπτεται εις τον κόσμο, σαρκώνεται, σταυρώνεται, ανασταίνεται εκ νεκρών και αναλαμβάνεται εις τους ουρανούς.
Ακόμη ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αγωνίστηκε και για το ήθος των Ορθοδόξων, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν σύμφωνα όχι με το δικό τους θέλημα, αλλά με το θέλημα του Θεού, που οδηγεί στην σωτηρία και στον αγιασμό. Η ένωση με τον Χριστό πραγματώνεται μέσω της ασκήσεως, του ησυχασμού, της προσευχής και της ευχής “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”. Σήμερα δυστυχώς σε ολάκερη την οικουμένη κυριαρχεί ο αμοραλισμός και η ισοπέδωση κάθε έννοιας ηθικής, στο όνομα των ανθρωπίνων λεγόμενων δικαιωμάτων. Πυξίδα της ζωής των Χριστιανών αποτελεί ο αιώνιος λόγος του Κυρίου μας.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος παρακάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται στον Κύριο της Δόξης, για την απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, που κρατούνται όμηροι των τουρκικών αρχών.















Δεν υπάρχουν σχόλια: