Translate

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Η Εκκλησία ως κοινωνία αγκαλιάζει οικογένεια και νεότητα.



Το απόγευμα της  Τετάρτης 27 Μαρτίου 2019 τελέστηκε στον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων πόλεως η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, για την λήξη των συναντήσεων των Σχολών Γονέων και του Φροντιστηρίου Στελεχών της Ι.Μ. Κερκύρας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας παίρνοντας αφορμή από το βιβλίο των Παροιμιών και συγκεκριμένα την φράση : “Υιέ, εάν σοφός γένη σεαυτώ, σοφός έση και τοις πλησίον σου, εάν δε κακός αποβής, μόνος αν αντλήσεις τα κακά.” (Παρ. Θ’,12.). Η φράση αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ στην εποχή μας, όπου οι άνθρωποι έχουν απομονωθεί ο ένας από τον άλλο. Εντός της Εκκλησίας μας καλούμαστε να ζήσουμε κοινοτικά. Να ζήσουμε σαν μια οικογένεια. Ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο και ο καθένας να προσεύχεται για τον άλλο. Η πνευματική αυτή άμιλλα είναι ευλογημένη από τον Θεό. Η καλοσύνη του πιστού ανθρώπου δεν έχει να κάνει μόνο με τον εαυτό του, αλλά αντανακλάται και στον διπλανό του. Μέσα στην Εκκλησία πραγματώνεται η ενότητα των ανθρώπων εν Χριστώ. Μεγαλύτερη απόδειξη αποτελεί το κοινό Ποτήριο που μεταλαμβάνουμε Σώμα και Αίμα Χριστού, κατά την Θεία Κοινωνία. Από την άλλη, η απομόνωση του ανθρώπου τόσο από τον Θεό, όσο και από τους αδελφούς του συνεπάγεται την κόλαση. Κόλαση είναι ακριβώς αυτή η αδυναμία να αγαπήσει κανείς τον Χριστό και τους συνανθρώπους του, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο εγώ του, βιώνοντας ταυτόχρονα την έλλειψη κοινωνίας με τους άλλους. Αυτή η αδυναμία μετατρέπεται, ως αντίδραση, σε κακία. Ο Παράδεισος είναι η πνευματική αυτή κατάσταστη στην οποία ο άνθρωπος κοινωνεί αγαπητικά  με την Αγία Τριάδα και τους αδελφούς του, έχοντας βγει από το εγώ του.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς ενωμένοι, εν ενί στόματι και μια καρδία, να εκζητήσουν την σωτηρία, ώστε το Φως του Αναστάντος Κυρίου να κάνει την ψυχή τους Παράδεισο.
Μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τις βεβαιώσεις συμμετοχής στα μέλη των Σχολών Γονέων και του Φροντιστηρίου Στελεχών της τοπικής Εκκλησίας, εκφράζοντας αφενός μεν την χαρά του για αυτό το έργο που επιτελείται επί 16 χρόνια στην  Ιερά Μητρόπολη και αφετέρου τις ευχαριστίες του στους υπευθύνους των Σχολών Γονέων, μέσης Κέρκυρας Πρωτ. Σπυρίδωνα Τριαντάφυλλο, βόρειας Κέρκυρας Πρωτ. Σπυρίδωνα Πέρρο και νότιας Κέρκυρας Πανοσιολ. Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρη, καθώς και στον υπεύθυνο του Φροντιστηρίου Στελεχών Πρωτ. Γεώργιο Μπογδάνο.
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε τον Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχ. Επίτροπο της Ι.Μ. Κερκύρας και υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος της τοπικής Εκκλησίας.
Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ο κόσμος μας σήμερα έχει εκτραχυνθεί, διότι έχει χάσει το Θεό. Η Εκκλησία μας υφίσταται διωγμό, όπως και η οικογένεια και η νεότητα, από καθεστηκυίες νοοτροπίες, οι οποίες πιστεύουν ότι χωρίς τον Χριστό υπάρχει η δυνατότητα η κοινωνία να πάει μπροστά. Πλανώνται όμως πλάνην οικτράν. Όλοι όσοι πολεμούν την Εκκλησία, δεν έχουν παρά να παραδειγματιστούν από τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλόκ, στα οποία οι Εκκλησίες, παρότι γκρεμίστηκαν, μετατράπηκαν σε γκαράζ, οικογένειες ισοπεδώθηκαν και οι θεσμοί που κρατούν μια κοινωνία ενωμένη καταδιώχθηκαν απηνώς, τώρα με την Χάρη του Θεού και οι Εκκλησίες έγιναν λαμπρότερες και οι θεσμοί ισχυροποιήθηκαν.
Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας κάλεσε τα μέλη τόσο  των Σχολών Γονέων, όσο και του Φροντιστηρίου Στελεχών να εργαστούν ως πνευματική κοινωνία, μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας και να διασπείρουν το μήνυμα των Χριστιανικών αξιών και της παραδόσεώς μας, οι οποίες αμφότερες αναγεννούν τον θεσμό της οικογένειας, δίδοντάς του νόημα.
Από πλευράς των Σχολών Γονέων ομίλησε ο υπεύθυνος Πρωτ. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος και για το Φροντιστήριο Στελεχών ομίλησε ο υπεύθυνος Πρωτ. Γεώργιος Μπογδάνος. Οι δύο ομιλητές εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες και τον σεβασμό τους προς τον κ. Νεκτάριο, διότι εκείνος και επευλογεί και στηρίζει αυτό το μεγάλο έργο.
Επιπλέον οι δύο ομιλητές τόνισαν ότι την φετινή χρονιά τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολύ σύγχρονα, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και της κατήχησης και της οικογένειας. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν έμπειροι ομιλητές οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ, ώστε να γίνει γόνιμος διάλογος και οι συμμετέχοντες να προβληματιστούν.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: