Translate

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Εορτή του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Κέρκυρα.

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η 198η επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας στην Κέρκυρα, όπου το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2019 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης και Αγίων Βλασίου και Θεοδώρας της Αυγούστης  τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Παναγία μας είναι Εκείνη που φέρνει την χαρά σε όλη την οικουμένη, σε όλη την πλάση, διότι κατά τον Ευαγγελισμό το προαιώνιο σχέδιο του Θεού εκπληρώνεται εν τω προσώπω της Θεομήτορος. Και το προαιώνιο σχέδιο, η βουλή του Κυρίου, είναι η Ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας τονίζουν ότι έστω και αν δεν υπήρχε η πτώση των πρωτοπλάστων, ο Θεός εξ αγάπης ήθελε να λάβει την υπ’Αυτού δημιουργηθείσα ανθρώπινη φύση. Ό,τι δημιούρησε Εκείνος, θέλησε να το προσλάβει, για να του δώσει μεγαλυτέρα δόξα. Με το  γεγονός όμως της πτώσεως και της ροπής προς την αμαρτία του ανθρώπου, έτι περισσότερο επείγετο ο Θεός να έλθει εις τον κόσμο και να ενωθεί με την ανθρώπινη φύση, στην οποία συγκεφαλαιώνεται ολάκερη η κτίση.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε ότι μέσα στους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης προτυπώνεται η Υπεραγία Θεοτόκος με την κεκλεισμένη κατά ανατολάς πύλη, δια της οποίας ουδείς διήλθε, ει μη μόνον Κύριος ο Θεός. Η Παναγία δέχθηκε μέσα στα σπλάχνα Της, τον Υιό και Λόγο του Θεού, για να δανείσει ακριβώς ολόκληρη την δημιουργηθείσα υπό του Κυρίου κτίση. Μέσα σε αυτή την Ενσάρκωση συντελείται η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ο άνθρωπος ενώνεται με τον Θεό κατά χάριν. Η ταπεινή Μαριάμ της Ναζαρέτ είναι η μοναδική γυναίκα που αποκαλείται Θεοτόκος. Ένας Θεός αποκαλεί την Παναγία ως Μητέρα. Οπώς πολύ εύστοχα αναφέρει και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, όλα τούτα τα μυστήρια δεν μπορούν να κατανοηθούν με τον πεπερασμένο ανθρώπινο νου. Μόνο με την πίστη μπορεί να ψαύσει κανείς το σχέδιο της Θείας οικονομίας.
Αναφερόμενος στην επέτειο της 25ης Μαρτίου ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι οι ένδοξοι αγωνιστές του 1821 μπορεί να μην είχαν την θύραθεν γνώση και παιδεία, μπορεί να μην σπούδασαν σε πανεπιστήμια, είχαν όμως την Θεογνωσία. Αγάπησαν τον Χριστό, την Παναγία και του Αγίους μας, με απλότητα καρδιάς. Όλα όσα αιτούνταν στις προσευχές τους δεν είχαν να κάνουν με την εκπλήρωση προσωπικών επιθυμιών, αλλά ζητούσαν από τον Θεό να ελευθερώσει την σκλαβωμένη πατρίδα μας, με σκοπό να λατρεύεται ελεύθερα ο Τριαδικός Θεός από τους Έλληνες. Ο ιερός αυτός αγώνας που ξεκίνησε την ημέρα του Ευαγγελισμού και αυτό έχει την σημασία του, δόθηκε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Εμείς σήμερα έχουμε επιφορτιστεί  αφενός μεν με την  διατήρηση της ελευθερίας που μας χάρισαν οι ήρωες του 1821 και αφετέρου με την δικαίωση του αγώνα τους.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς χρόνια πολλά και ευλογημένα και  η Υπέρμαχος Στρατηγός να περιφρουρεί το Έθνος μας στους πονηρούς καιρούς που ζούμε.Δεν υπάρχουν σχόλια: