Translate

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

AΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΓΥΡΑΔΕΣ


Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στο χωριό Αργυράδες.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην έξωση των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο, ένα γεγονός το οποίο αν κανείς είναι άγευστος από την Θεία Χάρη και δεν έχει μυηθεί στα Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας, το χαρακτηρίζει ως μυθοπλασία, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ως αλληγορία. Η έξωση όμως των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο είναι πραγματικότητα. Όταν ο Αδάμ και η Εύα ρωτήθηκαν από τον Δημιουργό τους, γιατί έφαγαν  τον απαγορευμένο καρπό, μετέθεσαν την ευθύνη. Ο μεν Αδάμ έδειξε ως υπεύθυνη την Εύα, κατηγορώντας παράλληλα τον Θεό, η δε Εύα κατηγόρησε το φίδι ότι την εξαπάτησε. Το στοιχείο που έλειπε στους πρωτοπλάστους και το προβάλει σήμερα η Εκκλησία μας, είναι η συγγνώμη και η μετάνοια. Αν ο Αδάμ και η Εύα μετανοούσαν, ο Κύριος δεν θα τους εξεδίωκε από τον Παράδεισο, την πνευματική δηλαδή κατάσταση, όπου ο άνθρωπος κοινωνούσε αγαπητικά με τον Θεό.
Μιλώντας για την σημερινή εποχή ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους προπάτορες Αδάμ και Εύα. Αντί της συγγνώμης και της μετανοίας, ο άνθρωπος παραμένει στην πτώση του και όχι μόνο αυτό, αλλά και μεταφέρει την ευθύνη  στον αδύναμο χαρακτήρα του που δεν μπορεί να αντισταθεί και παραδίδεται στο εκκοσμικευμένο πνεύμα, που μεταφράζεται σήμερα ως προοδευτισμός. Απεναντίας,  ο Χριστός μας έρχεται ως στοργικός Πατέρας και δίδει ευκαιρίες πολλές στον άνθρωπο, ώστε να μετανοήσει, να καταλάβει το λάθος του και μέσα από το Μυστήριο της συγγνώμης, την ιερά εξομολόγηση να επιστρέψει σε Εκείνον. Ο χρόνος της παρούσης ζωής δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ευκαιρία μετανοίας και συμφιλίωσης με τον Θεό. Όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος : “η νυξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν”. Η νύχτα που παρήλθε, αντιπροσωπεύει τα έργα του σκότους, της πτώσεως και της αμαρτίας. Με την Ανάσταση του Κυρίου ανέτειλε η νέα ημέρα, το ανέσπερο Φως που λούζει κάθε καρδιά  που διψά για την πραγμάτωση του Θείου θελήματος. Αρκεί ο άνθρωπος να γίνει εκζητητής του Θείου ελέους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία για να επιστρέψουμε στον Χριστό,  από το στάδιο των αρετών που εισερχόμαστε, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς να συμφιλιωθούν τόσο με τον Χριστό, όσο και με τους αδελφούς τους, ευχόμενος Κύριος ο Θεός να τους ευλογεί και να τους δίνει  δύναμη στον πνευματικό αγώνα που ξεκινούν.








Δεν υπάρχουν σχόλια: