Translate

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών στην Ι.Μ. Κερκύρας



Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απριλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Δ’ Στάσεως των Χαιρετισμών στον Ι.Ν. του Αγίου Αρσενίου στην Λευκίμμη.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τους στίχους  των Χαιρετισμών : “ Χαῖρε, λουτὴρ ἔκπλυνων συνείδησιν, χαῖρε, κρατὴρ κιρνῶν ἀγαλλίασιν ”. Η Παναγία μας είναι νιπτήρας πνευματικός, ο οποίος λούζει, με την Ενσάρκωση και Γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού, τις συνειδήσεις και τις ψυχές μας, που αποτελούν μέρος της Θεότητος μέσα στον εσωτερικό κόσμο του κάθε ανθρώπου. Αλλά και ο λόγος, ο τρόπος δηλαδή της επικοινωνίας  μεταξύ των προσώπων, η αγάπη, η δικαιοσύνη, η χαρά κ.ο.κ. είναι όλα θεόσδοτα. Αυτό άλλωστε είναι το μεγαλείο του ανθρώπου. Από την άλλη μεριά, όταν ο άνθρωπος παρεκκλίνει από την αγαπητική σχέση μετά του Χριστού, η χαρά μετατρέπεται σε λύπη, η καλοσύνη γίνεται κακία, η αγάπη γίνεται μίσος, διότι ακριβώς αυτές τις ψυχικές καταστάσεις προσφέρει ο εχθρός της ψυχής μας ο διάβολος. Η Κυρία Θεοτόκος λοιπόν, δια του Ιησού Χριστού, γίνεται ο λουτήρας που καθαρίζει την ψυχή μας. Ακόμη η Παναγία μας παρομοιάζεται με κρατήρα, που σερβίρουμε τον οίνο. Όχι όμως έναν οποιονδήποτε οίνο, αλλά τον Ίδιο τον Κύριο, που λαμβάνουμε κατά την Θεία Κοινωνία και μας χαρίζει την αγαλλίαση, αφού προγευόμαστε από τον παρόντα κόσμο την Βασιλεία των Ουρανών.
Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχήθηκε στους πιστούς με τον πνευματικό αγώνα που δίνουν την περίοδο αυτή της Αγίας και Μεγαλής Τεσσαρακοστής, να βιώσουν μέσα στις καρδιές τους το εκούσιον Πάθος, τον Σταυρό, την Ταφή και την εκ νεκρών Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού, δια πρεσβειών της Παναγίας Μητρός Του.








Δεν υπάρχουν σχόλια: