Translate

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 Χωρίς την καθιερωμένη λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας, λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά με αρχιερατική θεία λειτουργία και ανάγνωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας στο πρόπυλο του Μητροπολιτικού ναού εορτάστηκε το πρωί της Κυριακής 21 Μαρτίου 2021 στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του  Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Προσφωνώντας τους λιγοστούς πιστούς που βρίσκονταν στον ναό, αλλά και απευθυνόμενος σε όσους παρακολουθούσαν διαδικτυακά, ραδιοφωνικά, αλλά και μέσω των τηλεοπτικών σταθμών START και IONIAN TV, ο κ. Νεκτάριος τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ορθοδοξία χαρακτηρίζεται από τους αγώνες υπέρ πίστεως. Το αίμα των μαρτύρων βοά και φωνάζει μπροστά στο Εσφαγμένο Αρνίο, όπως αναφέρει στο βιβλίο της Αποκαλύψεως. Καλούμαστε να αναλογιστούμε την στάση μας έναντι της πίστεώς μας στην εποχή μας. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να αναλογιστούμε την σημερινή μας πίστη και την σημερινή μας πνευματική κατάσταση. Θέτουν κάποιοι το ερώτημα:  η πίστη μας ανήκει στο χτες και στο παρελθόν, τι μας χρειάζεται; Κι εμείς απαντούμε:  οι πατέρες μας που πίστευαν είχαν κατώτερης ποιότητας πολιτισμό από τους εθνομηδενιστές των καιρών μας; Βαλθήκαμε να μοιάσουμε στην Δύση που αποχριστιανοποιείται. Ακούμε περί ουδετερόθρησκου κράτους, το οποίο δήθεν θα μας φέρει πρόοδο. Αυτό όμως είναι πλάνη!

Ο Κύριός μας κάλεσε τους μαθητές Του να τον ακολουθήσουν. Και τους κάλεσε να δούνε τα μείζονα, τα υπερφυή μυστήρια την δόξα του Θεού την ζει κανείς μέσα από την Εκκλησία, μέσα από τα μυστήρια, την προσευχή, την μετάνοια, την άσκηση, την αυτοκυριαρχία, διά των οποίων ο άνθρωπος φθάνει στην ομοίωση του Θεού.

Στην Κέρκυρα έχουμε το άφθαρτο σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης. Η Αγία αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει ελεύθερα να λατρεύουμε τον Θεό μας , στερέωσε την Εκκλησία και έδειξε ότι κράτος και Εκκλησία πρέπει να συμπορεύονται στην διαφύλαξη της πίστης μας και της πατρίδας μας. Η Εκκλησία και η πίστη μας πρέπει λοιπόν να μείνουν ελεύθερες στους καιρούς μας, για να μπορέσει η πατρίδα μας να έχει την ελευθερία της».

Στο πέρας της θείας λειτουργίας με το λείψανο της Αγίας Θεοδώρας και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δημοσιάνας, ο κ. Νεκτάριος και οι ιερείς βγήκαν στο πρόπυλο του ναού και διάβασαν το Συνοδικό της Ορθοδοξίας, ενώ στην συνέχεια, από ωραίας πύλης έκαναν δέηση υπέρ υγείας όλων.

Παραβρέθηκαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Δημήτρης Μεταλληνός.









Δεν υπάρχουν σχόλια: