Translate

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

 Στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγητρίας στο προάστιο της Αλεπούς λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 23 Μαΐου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Στο τέλος της θείας λειτουργίας τελέστηκε μικρή περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως πέριξ του ιερού ναού αντί της καθιερωμένης λιτανείας, η οποία δεν μπορούσε να γίνει λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Προσφωνώντας τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος έλαβε αφόρμηση από το θαύμα της θεραπείας του παραλύτου της Βηθεσδά και τόνισε ότι δύο είναι οι μεγάλες δοκιμασίες που ζούμε, της ασθενείας και της μοναξιάς. Ο Πανάγαθος Θεός γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο άνθρωπος και πώς μπορεί να συνειδητοποιήσει τον εαυτό του. Ο σύγχρονος άνθρωπος παραπαίει στην ασθένεια και την μοναξιά διότι λατρεύει τον εαυτό του ως θεό. Ιδίως στην ασθένεια του κορωνοϊού, υπάρχει ο συνδυασμός και της ασθένειας και της μοναξιάς, καθώς οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι τους.

 Η ασθένεια είναι παιδαγωγία εις Θεόν, κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Η ασθένεια ταπεινώνει το φρόνημα του ανθρώπου, μαλακώνει την ψυχή του, μας κάνει να συνειδητοποιούμε την θέση μας στην κοινωνία τόσο των ανθρώπων όσο και του Θεού. Τότε ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει προσδεχόμενος την χάρη του Θεού, που του δίδει μεγάλες ευλογίες. Ενώ πονά το σώμα του, τον αναπτερώνει η εσωτερική χαρά ότι ο Θεός τον αγαπά.   Η μοναξιά είναι η έπαρση του ανθρώπου να ζει μόνο για τον εαυτό του και τότε ο άνθρωπος ζει την κόλασή του. Αν θεωρήσουμε ότι είναι αρκετά τα όσα έχουμε, αν δεν κατανοήσουμε ότι τα πάντα ανήκουν στον Θεό, τότε αυτοκαταδικαζόμαστε στον θάνατο της μοναξιάς.

Μέσα από την θλίψη όμως της ασθένειας και της μοναξιάς ο άνθρωπος βρίσκει τον Θεό. Μέσα του συντελείται η μετάνοια, η αλλαγή. Και τότε ο άνθρωπος γίνεται εύχρηστο σκεύος για την βασιλεία του Θεού. Και με την σχέση με τον Θεό και η ασθένεια και η μοναξιά νικιούνται και αντιτάσσουμε την ελπίδα της αναστάσεως.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: