Translate

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Η Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κέρκυρα

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, γνωστή στους Κερκυραίους ως Παναγία Κρεμαστή, ο οποίος βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας.

Κατά την Θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος ομίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα περί του νοήματος της Θεομητορικής εορτής. Οι γονείς της Παναγίας μας, ο Ιωακείμ και η Άννα, μεγάλη στην ηλικία έκαναν πολύ προσευχή στον Θεό, όχι μόνο να τους χαρίσει ένα παιδί και να τους απαλλάξει από το όνειδος της ατεκνίας, αλλά η προσευχή τους ήταν να την οδηγήσουν και να την αφιερώσουν στον Θεό. Γι’αυτό λοιπόν μετά τον απογαλακτισμό της την πρόσφεραν και την αφιέρωσαν στον ναό του Σολομώντος. Ο Ζαχαρίας που ήταν Αρχιερέας την παρέλαβε και με την πληροφορία που είχε από τον Θεό την οδήγησε εις τα Άγια των Αγίων. Εκεί που δεν επιτρεπόταν να εισέλθει ουδείς πλην του Αρχιερέως, άπαξ του ενιαυτού. Εκεί λοιπόν στα Άγια των Αγίων, ήταν οι πλάκες που παρέλαβε ο Μωυσής από τον ίδιο τον Θεό, το χρυσόν θυμιατήριον, η ράβδος του Ααρών η βλαστήσασα και η στάμνα με το μάννα της ερήμου.

Όλα αυτά τα ιερά σύμφωνα με του Προφήτες προεικονίζουν την Παναγία μας. Εκεί η Παναγία μας παρέμεινε έως την ηλικία των 12 ετών, προσευχόμενη στον Θεό, τρεφόμενη από Αγγέλους και αναγίγνωσκε τις γραφές. Τούτο το γεγονός συνέβη διότι η Παναγία μας έπρεπε να προετοιμαστεί και να μην γνωρίσει την αμαρτία, για να γίνει Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων μας. Γι΄αυτό λοιπόν και εμείς καλούμαστε από την Αγία μας Εκκλησία που είναι πλησίον η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, να αντιγράψουμε τον τρόπο αφιερώσεως της Παναγίας μας εις τον ναό του Θεού. Αυτή την αφιέρωση μέσα από την μυστηριακή ζωή, μέσα από την προσευχή και μέσα από τον πνευματικό αγώνα, καλείτε ο κάθε πιστός Χριστιανός, να ετοιμάσει τον εαυτό του για να δεχθούμε το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας του Κυρίου μας. Δίχως προετοιμασία και αγώνα πνευματικό, θα παραμένουμε ξένοι στην επίσκεψη του Θεού στον καθένα μας και ενώ ο Κύριος μας ζητεί την καρδιά μας για να την κάνει φάτνη υποδοχής στην ζωή μας, εμείς μένουμε ξένοι ως προς το μυστήριο. Και θα επαληθευθούν οι λόγοι του ευαγγελιστού Αγίου Ιωάννου « Εις τα ίδια ήλθε, και οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβον ». Ας γονατίσουμε μπροστά στην Παναγία μας, όχι μόνο ως Μητέρα του Θεού αλλα και ως Μητέρα όλων μας για να αφυπνιστούμε πνευματικά.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες και καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα μας, με προορισμό την εορτή των Χριστουγέννων.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: