Translate

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 Στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2021 μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, Αρχιεπισκόπου Πενταπόλεως.

Κατά την διάρκεια του εσπερινού έγινε λιτάνευση εντός του ιερού ναού αποτμήματος από τα λείψανα του αγίου Νεκταρίου, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο ομιλητής επεσήμανε ότι ο άγιος Νεκτάριος έκανε πράξη στην ζωή του το «ένεκεν εμού και του ευαγγελίου», που ζήτησε ο Χριστός από τους πιστούς, σήκωσε τον σταυρό του και έφερε αγόγγυστα μέχρι το τέλος της ζωής του τον ονειδισμό του Κυρίου. Επεσήμανε ότι ο άγιος ουδέποτε έφυγε από την Εκκλησία, παρότι πικράθηκε κατά άνθρωπον, ουδέποτε σταμάτησε να προσφέρει τα χαρίσματά του υπέρ του λαού, υπέρ της νεότητος, υπέρ των μοναχών, διακονώντας όχι ως ο πρώτος, αλλά ως ο έσχατος, ενώ αντιμετώπισε τις δοκιμασίες όχι ως αφορμή λύπης, αλλά ως αφορμή περαιτέρω εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού. «Φροντίστε τον Παράδεισο που εγκαθιστά το Άγιο Πνεύμα εντός σας, να μην τον μετατρέψετε σε κόλαση αναζητώντας το δίκιο σας», συμβουλεύει τους πάντες και έμεινε πιστός στο «ένεκεν εμού» μέχρι το τέλος, γι’ αυτό και αποκλήθηκε «ο άνθρωπος του Θεού». Ο ομιλητής εκ μέρους του κλήρου και του λαού ευχήθηκε τα χρόνια πολλά στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κερκύρας και του ζήτησε να προσεύχεται στον άγιο υπέρ του λαού τον οποίο θεοφιλώς ποιμαίνει, ώστε όλοι να παραμένουμε στην Εκκλησία, δώσει που αρκετοί διακηρύττουν ότι οι δικές τους απόψεις είναι σημαντικότερες από αυτές της Εκκλησίας.

Απευθυνόμενος στον κλήρο και τον λαό του Θεού ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος δοξολόγησε το όνομα του Θεού που κατηύθυνε τα βήματα της ζωής του, που τον αξίωσε να έχει ως δώρο την πατρότητα, την οποία αγωνίζεται να διατηρήσει τόσο προς τον κλήρο όσο και προς τον λαό. Ζήτησε να προσεύχονται όλοι ώστε να φρονεί την φρόνηση του Χριστού και να κηρύττει απλανώς την αλήθεια της πίστεως. Ο άγιος Νεκτάριος μας δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι καλούμαστε να σηκώσουμε τον σταυρό που η αγάπη του Θεού επιτρέπει να έχουμε, αλλά χωρίς τον Γολγοθά και τον σταυρό δεν έρχεται η ανάσταση. Ο άγιος δεν ανακηρύχτηκε άγιος επειδή έσπευσαν οι αρχές να τον ανακηρύξουν, αλλά αναγνωρίστηκε από την συνείδηση του λαού. Κάνει θαύματα. Ερμηνεύει τις περιστάσεις της ζωής μας και μας οδηγεί στην οδό της αιωνίου πατρίδος. Είναι άγιος οικουμενικός, άγιος που συγκινεί όλους!

«Είμαι δέσμιος της αγάπης σας, αδελφοί, αισθάνομαι την ευθύνη έναντι του Θεού, αλλά και την χαρά της συμπόρευσης. Είμαι ικέτης για σας στον Θεό, αλλά και ζητώ συμπορευόμαστε με αγάπη στην ζωή της Εκκλησίας και ο επίσκοπος σας έχει πάντοτε στην καρδιά και στο ιερό θυσιαστήριο. Σας ευχαριστώ όλους εκ βάθους καρδίας», κατέληξε τις σκέψεις του ο κ. Νεκτάριος.

Με το πέρας του Εσπερινού ο κ. Νεκτάριος δέχτηκε τις ευχές κλήρου και πλήθους λαού που συμμετείχε στην ακολουθία.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας 9 Νοεμβρίου 2021 θα τελεστεί η αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.    


















Δεν υπάρχουν σχόλια: