Translate

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης στην Κέρκυρα

Στην ενορία  των εργατικών κατοικιών Κουλίνας και συγκεκριμμένα στον Ιερό Ναό των  Αγίων  Κωνσταντίνου & Ελένης και Αγίας Κερκύρας, μετέβει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης όπου λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο. Ο Σεβασμιώτατος εκτιμάει ιδιαίτερα την ενορία αυτή, καθώς υπάρχουν άνθρωποι του μόχθου, οι οποίοι δεν ξεχνούν την ύπαρξη και παρουσία του Θεού στην ζωή τους, παρόλο που αντιμετωπίζουν πολλά εργασιακά και οικονομικά προβλήματα και ο εκεί εφημέριος πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Βιτουλαδίτης επίσης είναι άνθρωπος του μόχθου, ο οποίος παράγει ιδιαίτερο πνευματικό έργο υπό δύσκολες συνθήκες.

Κατά την θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα που ο Απόστολος Παύλος ομιλεί για τον Μέγα Αρχιερέα τον Ιησούν Χριστόν, ο οποίος δεν ομοιάζει με τους αρχιερείς του ιουδαϊκού λαού που προσέφεραν αιματηρές και άλλες θυσίες, προκειμένου να απαλλαγούν οι άνθρωποι από την ενοχή της αμαρτίας. Ο Μέγας Αχριερεύς, ο Ιησούς Χριστός θυσίασε ο ίδιος τον εαυτό του επάνω στον Τίμιο Σταυρό και έτρεξε το αίμα Του, προκειμένου να απαλλαγεί όλη η ανθρωπότητα από την αμαρτία και την φθορά όχι μόνο του προπατορικού αμαρτήματος, αλλά και κάθε άλλης ενοχής από αυτήν την θυσία του Κυρίου μας επί του Σταυρού. Έκτοτε μας άφησε την παρακαταθήκη της αναιμάκτου θυσίας επί της Αγίας Τραπέζης που η συμμετοχή μας σε αυτήν την αναίμακτη θυσία δίδει την δυνατότητα της οικειώσεως του ανθρώπου με τον Θεόν. Πάνω εις τον Τίμιον Σταυρόν που άλλοτε ήταν το ατιμωτικό όργανο της καταδίκης τώρα γίνεται το σύμβολο της αφέσεως σε όλη την ανθρωπότητα αφού έρευσαν τα ελέη του Θεού επάνω στον  Σταυρό για όλους μας. Η έννοια του Χριστού, χωρίς τον Σταυρό είναι ακατανόητη. Ο Κύριος μας, δια του σταυρικού θανάτου Του στον Γολγοθά, βίωσε την Ανάσταση Του την οποία αντιπροσέφερε στο ανθρώπινο γένος. Και ορθόδοξος χριστιανός χωρίς Σταυρό δεν νοείται, μόνο που ποικίλουν οι σταυροί του καθενός μας. Κανείς μας δεν πρέπει να απαρνηθεί τον Σταυρό του, γιατί δεν θα ζήσει την Ανάσταση Του. Τούτος ο Τίμιος Σταυρός προβάλλεται σήμερα ενώπιον μας να τον προσκυνήσουμε, λαμβάνοντας δύναμη για να ολοκληρώσουμε την πορεία μας προς τον Γολγοθά μας.

Στο τέλος της Θείας λειτουργίας έγινε η Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, όπου ο Μητροπολίτης προσέφερε προς ασπασμόν τον Τίμιο Σταυρό περιέχοντα Τίμιον Ξύλον.

Αυτή την ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως, συμβολικώς η Ιερά Μητρόπολις έχει ορίσει να γίνεται αιμοδοσία στον Πνευματικό Κέντρο Νεότητος  όπου διατηρεί τράπεζα αίματος και εξυπηρετεί πολλές ανάγκες των ανθρώπων.

Το απόγευμα τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ο οποίος συνέχισε τις ομιλίες του, την συμπόρευση μας στο πάθος του Κυρίου. 













Δεν υπάρχουν σχόλια: