Translate

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Η Γ’ στάση των Χαιρετισμών στην Κέρκυρα

Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού στον εσπερινό της αποδόσεως όπου κατά την τάξη της εκκλησίας αναγιγνώσκεται  και ο οίκος των χαιρετισμών της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, επισκέφθηκε την ενορία της Αγίας Κυριακής Χρυσηίδος όπου και χοροστάτησε κατά τον εσπερινό, συμπαραστατούμενος από τον δραστήριο εφημέριο της ενορίας πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Κούτρα και τον αρχιδιάκονο του π. Χριστόδουλο Τριαντάφυλλο.

Στο πολυπληθές εκκλησίασμα έλαβε αφορμή ο Σεβασμιώτατος από την στροφήν του οίκου  «Ξένον τόκον ἰδόντες, ξενωθῶμεν τοῦ κόσμου, τὸν νοῦν εἰς οὐρανὸν μεταθέντες ». Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την ανθρωπότητα η σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού εκ Πνεύματος Αγίου και εκ Παρθένου Μαρίας. Η σημερινή εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου δίδει την δυνατότητα της θεώσεως του ανθρώπου. Οι χαιρετισμοί εις την Παναγία μας έχουν να κάνουν με αυτό το γεγονός του Ευαγγελισμού. Αυτός ο ξένος τόκος που δεν ομοιάζει με όλους τους άλλους τόκους των ανθρώπων, γίνεται οικείος σε μας τους ανθρώπους. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης λέγει ότι οι άνθρωποι δεν παρέλαβαν αυτόν τον ξένον τόκον διότι δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν την θεότητα την οποία ο Ιησούς Χριστός άφηνε σταδιακά να φάνει στην ανθρωπότητα και έρχεται τώρα ο ιερός υμνογράφος για να μας βοηθήσει στην αναγνώριση  του Ιησού Χριστού, του ξένου τόκου στην ζωή μας, ότι για να γίνουμε μέτοχοι ξενωθώμεν του κόσμου. Ο σύγχρονος άνθρωπος που είναι συμβεβλημένος με την κοσμική ζωή που σημαίνει  το αμαρτωλό φρόνημα του κόσμου, δεν μπορεί να προσεγγίσει την έννοια της αγάπης του Θεού που σαρκώθηκε για την δική μας σωτηρία. Μόνο με την απαλλαγή μας από την εφαμάρτη  πραγματικότητα μπορεί ο νους  να δεχθεί τον ξένον τόκον και να θεωθεί, τον νουν εις ουρανόν μεταθέντες. Τότε ο νους του ανθρώπου γεμίζει από την παρουσία του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ιδιαιτέρως στον εορτάζοντα π. Ευάγγελο και δήλωσε την αγάπη του και την εκτίμηση του στο πρόσωπό του.







Δεν υπάρχουν σχόλια: