Translate

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Κήρυγμα Κυριακής Πεντηκοστής (12-06-2022)

 «Τοῦτο δε εἶπε περί τοῦ Πνεύματος οὗ ἔμμελον λαμβάνειν οἱ πιστεύοντες εἰς Αὐτόν».


«Πεντηκοστήν εορτάζομεν και πνεύματος επιδημίαν» ψάλλει αδελφοί μου η Αγία μας Εκκλησία. Μεγάλα και θαυμαστά γεγονότα της πίστεως μας σήμερα πανηγυρίζουμε. Την επιδημίαν, την επίσκεψη δηλαδή του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο.

Την επιφοίτηση επί τους Aγίους Μαθητάς και την μεταβολή τους εις κήρυκας και ευαγγελιστάς του μηνύματος του Διδασκάλου τους εις πάντα τα έθνη. Την ενδυνάμωσή τους και τον φωτισμό τους ώστε αυτοί οι αδύναμοι και αγράμματοι μαθηταί «τους σοφούς του κόσμου καταισχύνουν». Να γίνουν μάρτυρες και ομολογητές του Ευαγγελίου της Αναστάσεως του Χριστού εις τον κόσμον.

Παράλληλα εορτάζουμε την γενέθλιον ημέρα της Εκκλησίας μας, μέλη της οποίας είμαστε όλοι μας. Σήμερα αδελφοί πρωταγωνιστεί το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιον Πνεύμα, ο θεμελιωτής και ποδηγέτης της Εκκλησίας μας. Είναι το πρόσωπο εκείνο της Τριαδικής Θεότητος που θα παραμείνει στην ζωή της Εκκλησίας έως της συντελείας του αιώνος, να την κυβερνά, να την συνέχει και να την κατευθύνει εις πάσαν την αλήθειαν.  Αν λέμε ότι η Εκκλησία μας είναι αγία και άμωμος και κατέχει την μόνη αλήθεια, αυτό οφείλεται στην παρουσία του Αγίου Πνεύματος.

Ένα μοναδικό και υπέροχο στιχηρό του Εσπερινού που χθες ακούσαμε αναφέρει «πάντα χορηγεῖ τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον· βρύει προφητείας, ἱερέας τελειοῖ, ἀγραμμάτους σοφίαν ἐδίδαξε, ἀλιεῖς θεολόγους ἀνέδειξεν, ὅλον συγκροτεῖ τὸν θεσμὸν τῆς Ἐκκλησίας».

Μας υποσχέθηκε ο Κύριός μας ότι όταν Αυτό απέλθει δεν θα μας αφήσει ορφανούς, θα στείλει το πνεύμα το άγιον, «ὅ ἐκ τοῦ πατρός ἐκπορεύεται, τὸ πνεῦμα τῆς ἀληθείας», όπου θα μείνει πάσας τας ημέρας της ζωής ημών. Αυτό το πνεύμα είναι που οδηγεί και φωτίζει πατέρες και διδασκάλους να κηρύττουν, να διδάσκουν την αλήθεια του Θεού και να οδηγούν τους ανθρώπους του Θεού στην σωτηρία. Αυτό το πνεύμα το Άγιον αναδυκνύει ποιμένες και λειτουργούς των Μυστηρίων του Θεού. Είναι αυτό που τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί».

Είναι αυτό που αγραμμάτους ψαράδες τους μετασκευάζει σε Αποστόλους, Ευαγγελιστάς και Θεολόγους. Αν πιστεύουμε στον θεσμό της Εκκλησίας μας ως Σώμα του Χριστού μας, τούτο είναι έργο και συνεχής μέριμνα του Αγίου Πνεύματος, διότι αυτό την συγκροτεί και την διακρατεί. «Ημέρα Γενέθλιος της Εκκλησίας» ονομάζεται η σημερινή ημέρα, διότι γεννήθηκε την ημέρα της πλάσεως του ανθρώπου, ανακαινίζεται με το πάθος και την Ανάσταση του Χριστού μας και σήμερα με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος τελειοποιείται και ολοκληρώνεται. Τα μέλη της ενώνονται σε μια σχέση αγάπης, σ’ ένα σώμα, σε μια κεφαλή, τον Ιησού Χριστό μας.

Τα βιώματα της Πεντηκοστής τα ζούμε μέσα στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας με την ενοποιό δύναμη του σώματος και αίματος του Χριστού μας. Αυτό αποτελεί το κέντρο και την έκφραση της ενότητας και ουσία της Εκκλησίας μας.

Το γεγονός της Πεντηκοστής για πλέον των δύο χιλιάδων είκοσι χρόνων, επαναλαμβάνεται στην ζωή της «τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον  ἧν μεν ἀεί καὶ ἔστι καὶ ἔσται, οὔτε ἀρξάμενον οὔτε παυσάμενον, ἀλλὰ ἀεί Πατρί καὶ Υἱᾧ συντεταγμένον καὶ συναριθμούμενον».

Αυτό είναι το Μυστήριον του Θεού αδελφοί, ζει στην ζωή της Εκκλησίας μας, είναι παρών ο Θεός ως Πατήρ, ως Υιός, ως Πνεύμα Άγιον. Τριάς Αγία, Δόξα σοι.




Δεν υπάρχουν σχόλια: