Translate

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΩΣ (Ι.Π.Ε) –

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται στην νήσο Κέρκυρα, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον Covid-19, το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Την Τετάρτη 8η Ιουνίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, του Αν. Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, του Συντονιστή του προγράμματος Αιδεσ. Πρωτοπρ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως, και όλων των επιμορφουμένων τελέστηκε αγιασμός με αφορμή τις εργασίες του επιμορφωτικού προγράμματος.

   Μετά το πέρας του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος μιλώντας πατρικά προς τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι ο κληρικός σήμερα χρειάζεται να γνωρίζει την συνθετότητα των ποιμαντικών προβλημάτων, να έχει σφαιρική ενημέρωση από άλλες επιστήμες που βοηθούν την ποιμαντική, οφείλει όμως να είναι καταρτισμένος και σε ζητήματα διοίκησης, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ποικίλες ανάγκες της αποστολής του. Η διοίκηση της ενορίας δεν είναι έργο ελάσσονος σημασίας. Σχετίζεται τόσο με τις υποχρεώσεις της ενορίας έναντι της πολιτείας, όσο και έναντι της ποιμαίνουσας και διοικούσας Εκκλησίας, ενώ ο ικανός και κατηρτισμένος διοικητικά ιερέας μπορεί να διαχειριστεί και τις νέες τεχνολογίες με διάκριση, αλλά και να αξιοποιήσει τα χαρίσματα των ενοριτών. Αυτός είναι και ο σκοπός του σεμιναρίου, το οποίο γίνεται με δική του παράκληση προς τη Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως. 

Στο σημείο αυτό ο κ. Νεκτάριος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, εκφράζοντας τις ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες του, καθώς με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., ακούραστα μεριμνά και καθημερινώς αγωνιά για την διαρκή και ουσιαστική κατάρτιση των στελεχών (κληρικών και λαϊκών) της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε και τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη για την άοκνη προσπάθειά του, ώστε τα προγράμματα αυτά να αποβούν καρποφόρα.

    Στη συνεχεία, ο λόγος δόθηκε στον π. Θεολόγο, ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου, ευχαρίστησε τον  Σεβασμιώτατο, τον Συντονιστή του προγράμματος, τους σεβαστούς πατέρες και όλους τους παρευρισκόμενους για την αποδοχή της πρόσκλησης και την ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτό. 

Μετά τις προσφωνήσεις και στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας του Ι.Π.Ε. με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» συνδέθηκαν διαδικτυακά η Προϊσταμένη εκ της Ε.Υ.Δ. κα Φλωρεντία Καραβατά και η χειρίστρια της Πράξης κα Αγγελική Δανιόλου. Απηύθυναν χαιρετισμό και ευχαρίστησαν τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την σημαντική προσφορά του στην υποστήριξη των προγραμμάτων επισημαίνοντας το ποιμαντικό του ενδιαφέρον για την επιμόρφωση του ποιμνίου του, όσο και τον Αν. Διευθυντή του Ι.Π.Ε. για την εξαιρετική συνεργασία του όλα αυτά τα χρόνια με την Διαχειριστική Αρχή. Αφού πραγματοποιήθηκε και η απαιτούμενη διοικητική επαλήθευση από την Ε.Υ.Δ., ξεκίνησε η εισήγηση του π. Θεολόγου με θέμα «Δραστηριότητες ι. ναού» με την χρήση του προβλεπόμενου εποπτικού υλικού.   

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι εξής συναντήσεις: 

α) Την Τετάρτη 25/05/2022, έναρξη του προγράμματος με παρουσίαση του περιεχομένου και των στόχων αυτού, υπό του Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Αν. Διευθυντή του Ι.Π.Ε., Ιεροκήρυκα της Ι.Α.Α., υπ. Δρ. Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στη Νομική Επιστήμη. Ομιλία με θέμα: «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. – Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία», Αν. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο.

β) Την Δευτέρα 30/05/2022, ομιλία με θέμα: «Διοίκηση Ενορίας», υπό του κ. Τριαντάφυλλου Μπολτέτσου, Δρ. Θεολογίας, Προϊσταμένου του τμήματος Διοικητικού και Γραφείου Προσωπικού – Διοικητικής μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

γ) Την Δευτέρα 06/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Ψηφιακή συμβολή», υπό του Αιδ. Πρωτ. Ελευθερίου Χαραλαμπίδη, Δρ. Θεολογίας, Εκπαιδευτικού Β΄θμιας Εκπ/σεως, Εφημερίου της Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Ακολουθούν οι εξής συναντήσεις: 

ε) Την Τρίτη 14/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο», υπό του κ. Παναγιώτη Φραγκάκου, Θεολόγου ΜΑ., Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος.

στ) Την Παρασκευή 17/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Οικονομικά Ιερού Ναού», υπό του Αιδ. Πρωτ. Σωτηρίου Μανωλόπουλου, Θεολόγου, Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχνέικων της Ι.Μ. Πατρών.

ζ) Την Τρίτη 21/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Αρχείο Ιερού Ναού», υπό του Αρχιμ. Ιωάννη Περιστερίδη, Χημικού Μηχανικού Msc, Θεολόγου ΜΑ, Εφημερίου της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και Υπαλλήλου της Ε.Κ.Υ.Ο.

Μετά το πέρας της ως άνω ομιλίας ο Αιδ. Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός (Δρ. Θεολογίας και Καθηγητής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως) θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των εκπαιδευομένων και την ανατροφοδότηση των στόχων του προγράμματος. 













Δεν υπάρχουν σχόλια: