Translate

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Να αποκτήσουμε ξανά την αληθινή σχέση ποιμένος και ποιμενομένων

  Ο Άγιος Αρσένιος, Μητροπολίτης Κέρκυρας του 10ου αιώνος, ο οποίος διεποίμανε την μητρόπολη της Κέρκυρας τον ίδιο αιώνα ,εορτάστηκε πανηγυρικά, στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στο δημοτικό διαμέρισμα Βαλανιό, της Βόρειας Κέρκυρας.

Παρών εις την Θεία Λειτουργία, ήταν ο Δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας, αντιδήμαρχοι και άλλοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Σεβασμιώτατος, πλαισιώθηκε από τον αρχιερατικό επίτροπο της Βόρειας Κέρκυρας, πρωτ. π. Σπυρίδωνα Προβατά, τον πρωτ. π. Αρσένιο Στραβοράβδη, και τον πρεσβύτερο π. Σταμάτιο Κούδα, εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού, τον οποίος στο τέλος ο Σεβασμιώτατος του απένειμε το οφίκιο του οικονόμου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Αρσενίου, τον οποίο χαρακτήρισε ως προστάτη της Κέρκυρας. Ο Άγιος, ερχόμενος εξ ανατολών στην Κέρκυρα, υπακούοντας στην εκκλησιαστική του αρχή, ταύτισε τον εαυτό του με το ποίμνιο του, μιμούμενος τον καλό ποιμένα, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, θεραπεύοντας τις πνευματικές ανάγκες πρωτίστως, και οδηγώντας τους ανθρώπους στην επίγνωση του θελήματος του Θεού.

Δεύτερον ανεδείχθη οδηγός της μετανοίας των πιστών. Είναι το σημαντικότατο έργο του καλού ποιμένος, να βγάλει από την δουλεία τους ανθρώπους του, και να τους οδηγήσει στο δρόμο της ελευθερίας, της Χάριτος του Θεού δια της μετανοίας. Για αυτό το λόγο απεδείχθη και απλανής οδηγός, και ποιμήν της λογικής ποίμνης του. 

Τρίτον, του εδόθη από τον Κύριο μας ένα ακόμη χάρισμα, να αποδιώκει τα πονηρά πνεύματα, όχι μόνο τα ενοχλούντα τον άνθρωπον αλλά και παγιδεύοντας τον , να τον οδηγούν πάλι στην πνευματική δουλεία. 

Εκείνος, εργάστηκε τόσο πνευματικά, ώστε και μόνο η παρουσία του Αγίου, ήταν αρκετή για να φυγαδεύσει τα πονηρά πνεύματα. Ο υμνογράφος της Αγίας μας εκκλησίας, τον ονομάζει και διώκτην πνευμάτων πονηρών.

Στην εποχή την οποία ζούμε, δυστυχώς οι άνθρωποι είμαστε εκτεθειμένοι στην ποικίλη κακία και αμαρτία ,που είναι βουτηγμένη η κοινωνία μας και η ανθρωπότητα. Και τούτο συμβαίνει, διότι παραμείναμε ανοχύρωτοι πνευματικά. 

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους ανθρώπους να αποκτήσουν ξανά την αληθινή σχέση ποιμένος και ποιμενομένων. Να εμπιστευθούν την Χάρη του Θεού, την οποία φέρει η Εκκλησία του Χριστού μας και τα μυστήρια της, την οποία διοχετεύουν οι ιερείς της εκκλησίας μας.

Να έχουν την έφεση της υπακοής στο θέλημα του Θεού και της απάρνησης του ιδίου θελήματος, το οποίον ίδιον θέλημα, δυστυχώς μας οδηγεί στον εκκοσμικευμένο τρόπο με τον οποίο ζουν και προτιμούν οι άνθρωποι.

Τα γεγονότα τα καθημερινά της ζωής μας, μας επιβάλλουν να αναστοχαστούμε την πορεία μας, τις προτιμήσεις μας, τις αποφάσεις μας, εάν θέλουμε να ζήσουμε την εν Χριστώ ζωή, η οποία στην συνείδηση μας και στην όλη ψυχική μας κατάσταση, δίδει την δυνατότητα να νοιώσει ανάλαφρη και αδέσμευτη.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε στο εκκλησίασμα να έχουν μια ευλογημένη χρονιά το 2023 και να ζήσουμε την ενότητα της πίστεως, μέσα στην εκκλησία του Χριστού μας, όπως έζησαν οι άνθρωποι της εποχής του Αγίου Αρσενίου, ενωμένοι όλοι ως μια οικογένεια εν Χριστώ.

Φιλοξενούμενος ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, τέλεσε την ιερά πανήγυρη και την ιερά λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων στο Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου, στην πόλη της Λευκίμμης στη Νότια Κέρκυρα, με την συμμετοχή πολλών ιερέων, του βουλευτού της Κέρκυρας κ. Στεφάνου Γκίκα, του Δημάρχου της Νότιας Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνου Λέσση, και πολλών εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος, απηύθυνε λόγο πνευματικό στους πολυπληθείς και ευλαβείς Χριστιανούς της Πόλεως της Νότιας Κέρκυρας, ενισχύοντας τους στον πνευματικό αγώνα, και στερεώνοντας τους στην Πίστη του Χριστού, έχοντας ως παράδειγμα τον Άγιο Αρσένιο, τον πολύτιμο προστάτη της Κέρκυρας.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: