Translate

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

 


             Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα, 

        «Φωτισμένοι πλέον από το φως της ανατολής των ανατολών, που διαλύει κάθε σκοτάδι και εξαφανίζει κάθε σκιά στη ζωή μας, πανηγυρίζουμε τη νέα προοπτική μας» . Η σημερινή εορτή είναι όντως «Θεοφάνεια», η ένδοξη φανέρωση της Αγίας Τριάδος στον Ιορδάνη ποταμό που μας δείχνει και μας φωτίζει τον δρόμο για την εκπλήρωση του προορισμού μας, που δεν είναι άλλος από τον Αγιασμό και την βίωση της αγάπης. 

Εκεί, στον Ιορδάνη ποταμό αποκαλύφθηκε το μυστήριο της Τριαδικής ζωής. Ο σαρκωθείς Υιός βαπτίζεται από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και ο ουράνιος Πατήρ φανερώνει από τον ορθάνοικτο ουρανό την αγάπη του προς τον Υιό Του. Επισφράγιση της θείας αγάπης αποτελεί η κάθοδος του Αγίου Πνευματος εν είδει περιστεράς επί του Υιού. Αυτή η ενδοτριαδική αγάπη φανερώνει στον κόσμο, το παράδειγμα της ζωής που ο Θεός προτείνει σε κάθε άνθρωπο. Και δεν είναι άλλο από τη ζωή της αγάπης. 

        Κατά τους πρώτους μάλιστα χριστιανικούς αιώνες, η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού συνεορτάζονταν με την γιορτή της Βαπτίσεώς Του. Και τούτο γιατί η σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού είχε ως σκοπό την φανέρωση της αγίας Τριάδος στους ανθρώπους. Η πράξη άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου, αλλά το νόημα της εορτής παραμένει διαχρονικά το ίδιο.

          Στους εξαίσιους ύμνους και στις ευχές της εορτής που ακούγονται μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…Σήμερον η αχλύς του κόσμου καθαίρεται τη επιφανεία του Θεού ημών…». Δηλαδή: «…Σήμερα η ομίχλη του κόσμου καθαρίζεται με την εμφάνιση του Θεού μας…». Η θεοφάνεια, η χάρη του Τριαδικού Θεού, βρίσκεται πάνω από τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα του κόσμου τούτου. Για όποιον γεύτηκε θεοφάνεια κατά χάρη, έστω και ελάχιστα, για όποιον είχε εμπειρία της επίσκεψης της Θείας Χάρης και βίωσε τέτοια πνευματική κατάσταση είναι ξεκάθαρο ότι το φως του Θεού, ως ακτινοβόλημα της Τριαδικότητάς Του, είναι εκείνο που, υπερβαίνοντας ανθρώπινα μέτρα και δεδομένα, ξεδιαλύνει ανακαινιστικά και διαλύει ολοκληρωτικά, κάθε αμφιβολία και κάθε ακαθαρσία στην ύπαρξη του ανθρώπου, που μετανοεί έμπρακτα.

         Στις ημέρες που διανύουμε, ο άκρατος εγωϊσμός του δήθεν παντοδύναμου ανθρώπου, του υποταγμένου στο φίλαυτο θέλημά του, τον οδηγεί σε απομόνωση από τον Θεό και από τους συνανθρώπους του, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τις βαριές πνευματικές ασθένειες που τον ταλανίζουν. Έτσι είναι σχεδόν φυσικό την χαρά της λαμπρής αυτής γιορτής να σκιάζει βαριά για άλλη μια χρονιά η ανέχεια, η πείνα, η φτώχεια, η αρρώστια, η βία και ο πόλεμος που έχει θερίσει με το δρέπανο του θανάτου πολλούς αδελφούς μας σε όλο τον κόσμο.

         Αλλά, αντί τα γεγονότα αυτά να μας αφυπνίσουν, να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε την αδυναμία και την μικρότητά μας και να μας οδηγήσουν να ζητήσουμε την παρέμβαση του Θεού για να σταματήσουν αυτά τα κακά, εμείς εξακολουθούμε να τρέφουμε την νοσηρά ψευδαίσθηση, ότι είμαστε παντοδύναμοι, ότι είμαστε ανθρωποθεοί και δεν έχουμε ανάγκη τον Θεό. 

         Για μια ακόμη φορά η Εκκλησία σήμερα, μας καλεί όλους να φωτισθούμε πνευματικά, ώστε να μετανοήσουμε ειλικρινά, χωρίς να εγκλωβιστούμε στην «ομίχλη» του χάους και του σκότους που κυριαρχούν, έχοντας επίγνωση ότι ο Θεός επέτρεψε κατά παραχώρησή Του, για λόγους που Εκείνος γνωρίζει, να βιώσουμε την νέα παγκόσμια πραγματικότητα που μας δοκιμάζει. Μας καλεί να εκζητήσουμε και πάλι τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος, να αναβαπτισθούμε και να φωτισθούμε με το φως, το οποίο έρχεται «…άνωθεν εκ του Πατρός των φώτων…».

          Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

         Εύχομαι ολόψυχα, το Πανάγιο Πνεύμα που επεφοίτησε στον Ιορδάνη να επιφοιτήσει και στις καρδιές όλων μας και να φωτίζει παντοτινά ολόκληρη την ύπαρξή μας.

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: