Translate

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την μνήμη του προστάτου του νησιού Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος. Στον Εσπερινό της εορτής που τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2023 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ συγχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε στον στίχο από το απολυτίκιο του Αγίου «και θαυματουργώ λόγω μόνω, ποταμούς αναχαίτισας».

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο λόγος είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Ο ανθρώπινος λόγος γεννά πολιτισμό, επικοινωνία, τέχνη, δημιουργία. Μπορεί όμως να γίνει και αφορμή πτώσεως, καθώς οι άνθρωποι υπερηφανευόμεθα και οδηγούμεθα στο κακό και την διαμάχη μεταξύ μας διά των λόγων μας.

Όμως υπάρχει και το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο οποίος «σαρξ εγένετο», για να αποκαταστήσει την εκπεσούσα στο κακό ανθρώπινη φύση. Είναι προαιώνιον και αποκεκρυμμένον μυστήριον η σάρκωσις του Υιού και Λόγου του Θεού. Μέσα από αυτήν οι άνθρωποι όμως γίναμε κοινωνοί του Θεανθρώπινου λόγου, ο οποίος εκπορεύτηκε από τα χείλη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Και είναι τρία τα χαρακτηριστικά του Θεανθρώπινου λόγου: είναι λόγος καρδιακός και όχι στείρα νοησιαρχικός. Δεν στοχεύει στο να υποβιβάσει το πλάσμα του Θεού, τον κάθε άνθρωπο για την πτώση και την αμαρτία, αλλά να μας ανυψώσει, να μας δώσει ζωή. Είναι ακόμη λόγος αγιαστικός. Όλοι θαύμαζαν τον Χριστό και αναφωνούσαν ότι ουδέποτε άνθρωπος μίλησε όπως ο Κύριός μας. Σκοπός του ήταν οι άνθρωποι να οδηγηθούν στην αγιότητα, στην υπέρβαση του κακού, της αμαρτίας και του θανάτου. Είναι, τέλος, λόγος θαυματουργικός. Αποσκοπούσε στο να ενισχύσει την πίστη των ανθρώπων με τις διδαχές, ώστε να ενισχυθούν πνευματικά εντός τους και να μπορέσουν να προετοιμαστούν για τα ποικίλα θαύματα, τόσο της ιάσεως του σώματος, κυρίως όμως της ιάσεως της ψυχής μας, ώστε να αλλάξει αυθεντικά η ζωή μας διά της κοινωνίας με τον Χριστό.

Ο Άγιος Σπυρίδων μίλησε τον χριστοκεντρικό λόγο στην επισκοπική του διακονία. Μίλησε με λόγο καρδιακό, λόγο Θεογνωσίας, που αποσκοπούσε στην οικοδομή και την σωτηρία των ανθρώπων. Ο λόγος του ήταν αγιαστικός, μεταμορφωτικός των καρδιών των ανθρώπων που τον αποδέχτηκαν. Καθώς ήταν συλλειτουργός των αγγέλων, ηρεμούσε τους ανθρώπους, ακόμη κι εκείνους που σκέπτονταν με κακία εις βάρος του, ακριβώς διότι απέπνεε την αγιότητα. Ήταν όμως και θαυαμτουργικός ο λόγος του. Μίλησε στον ποταμό και τον έκανε να γυρίσει το ρεύμα του πίσω για να περάσει και να σώσει ανθρώπους που κινδύνευαν από συκοφαντίες. Είπε στο φίδι να γίνει χρυσάφι, για να ελεήσει τον πτωχό συνάνθρωπό του. Μίλησε στην κόρη του Ειρήνη που ήταν στον τάφο και έδειξε την ανάσταση, αλλά και την αγάπη για την γυναίκα που της είχε εμπιστευθεί το πολύτιμο κόσμημα. Ο Άγιος Σπυρίδων έδειξε στους ανθρώπους και συνεχίζει να δείχνει σε όλους μας τι σημαίνει να μιλάμε τα λόγια και τον λόγο του Θεού.

Στην εποχή μας εκ του στόματος ημών εκπορεύεται συχνά σαπρός λόγος, όπως λέγει ο απόστολος Παύλος. Λόγος συκοφαντικός. Λόγος στείρος. Λόγος χωρίς το Πνεύμα του Θεού. Και πληγώνουν τέτοιοι λόγοι, διότι βγαίνουν από τον εγωισμό μας, προκαλούν διαμάχες, εχθρότητες, μίσος και με τους συνανθρώπους μας, αλλά και μεταξύ των λαών παγκοσμίων. Ας κατανοήσουμε λοιπόν την πορεία μας και ας διορθωθούμε. Ας εμπιστευθούμε τον Λόγο του Θεού και με το παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνος ας πορευτούμε ομιλούντες τον λόγον της αληθείας. Ας έχουμε τον Άγιο Σπυρίδωνα και όλους τους αγίους οδοδείκτες για να αλλάξουμε. Κι εκείνοι θα μεσιτεύουν για μας.

Ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωρόθεο, με τον οποίο συνδέεται διά μακροχρονίου φιλίας και συμπορεύσεως, όπως επίσης και τον λαό του Θεού που κατέκλυσε το ιερό προσκύνημα, για να συμπανηγυρίσει την μεγάλη εορτή.  

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, την αγιώνυμο ημέρα, θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο, και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.





























Δεν υπάρχουν σχόλια: