Translate

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Το απόγευμα της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου 2023 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Εσπερινός των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Κατ’ αυτόν ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Δημήτριος Βασιλειάδης, Αρχιερατικός επίτροπος Νοτίου Κερκύρας, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου, γίνεται κατανοητό, εάν το προσεγγίζουμε, ως οντολογικό μυστήριο, αφού όλα τα γεγονότα της Ενανθρωπήσεως του Θεού – Λόγου έγιναν με τέτοιο τρόπο, που ξεπερνά τον ανθρώπινο νου. Ο ιερός Δαμασκηνός λέγει ότι με την ενσάρκωση «επιτελείται το πάντων καινών καινότατον, το μόνον καινόν υπό τον ήλιον». Και στη σημερινή εποχή η οποία υμνεί το οποιοδήποτε νέο, σε σχέση με το μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι πραγματικά νέο. Αντιθέτως, οι χριστιανοί γιορτάζουμε δύο χιλιάδες χρόνια αυτή τη γιορτή και στην ουσία εξακολουθεί να είναι το κατεξοχήν νέο, όχι μόνο γιατί δεν ξανασυνέβη κάτι ανάλογο στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά και γιατί κάθε πιστός καλείται να ζήσει ο ίδιος στη ζωή του την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου και αυτό είναι κάτι το ριζικά καινούργιο για τον καθένα μας.

Τα Χριστούγεννα δίδουν σε όλους μας τη μοναδική ευκαιρία να αναβαπτίσουμε την ύπαρξή μας στο μυστήριο της αγάπης του Θεού, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να φωτισθεί και προσεγγισθεί το μυστήριο του ανθρώπου. Αν παραμερίσουμε τον ορθολογισμό και σκεπτικισμό μας, την υπερηφάνεια και αυτάρκεια του ανθρώπου που νομίζει ότι όλα τα εξηγεί και κατορθώνει, την αγωνιώδη μέριμνα του βίου, τη ρουτίνα πολλών καθημερινών ματαίων πράξεων και επιδιώξεων που κατατρώγουν τη ζωή μας, τα πάθη και τις αδυναμίες μας, και προσέλθουμε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ με ταπείνωση και απλότητα, θα αποκαλυφθεί και σε μας το μεγάλο και μοναδικό μυστήριο που συντελείται εκεί. Δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει το μυστήριο αυτό αν δεν μετανοήσει, δηλαδή αν δεν αλλάξει νου, αν δεν παύσει να βλέπει τα πράγματα από τη στενή και φτωχή προοπτική του αρρωστημένου από τον εγωϊσμό ανθρώπου, για να τα δει μέσα στην αιώνια και άπειρη προοπτική του Θεού".

Σε προσφώνησή του προς τους συμμετέχοντες στον Εσπερινό ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Κυρίου είναι το σημείο εκείνο που μας λυτρώνει από τον φόβο, ο οποίος κυριαρχεί στον κόσμο. Οι ισχυροί της γης ζητούνε να μας κατεξουσιάσουν και μας απειλούν με τη δύναμή τους. Όμως χρειάζεται το θάρρος της πίστεως, διότι Εκείνος είπε σε όλους αυτούς ότι «εάν πάλιν ισχύσητε και πάλιν ηττηθήσεσθε». Το φρόνημά μας λοιπόν ας είναι υψηλό και ακμαίο και ας πορευθούμε με την αγάπη στον γεννηθέντα Κύριο.  

Στη συνέχεια, στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως στα Μουράγια, ο Μητροπολίτης Κερκύρας άκουσε τα κάλαντα και επίκαιρους εορταστικούς ύμνους από την Παιδική και Γυναικεία Χορωδία «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ» και από τις Φιλαρμονικές της πόλης την «Παλαιά», την «Καποδίστριας» και την «Μάντζαρος».

      Το πρωί των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης Κερκύρας θα λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τους ηλικιωμένους του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων « Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ».












Δεν υπάρχουν σχόλια: