Translate

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ο Σεβασμιώτατος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αγίων Δούλων



Το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ι.Ν. των Αγίων Θεοδώρων στους Αγίους Δούλους.
Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέφερε ότι ο Άγιος Θεόδωρος έζησε τη ζωή του κατά Θεόν, σε μια εποχή αντίθεη. Τότε όποιος τολμούσε να πει ότι ήταν Χριστιανός θανατώνονταν, αφού θεωρούνταν από την καθεστηκυία τάξη εξτρεμιστικό στοιχείο. Οι θεοί των ειδωλολατρών ήταν προσωποποιήσεις των παθών τους, όπως της απόλαυσης και της ακολασίας. Γι’αυτό το λόγο δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την υπέρβαση αυτής της εμπαθούς καταστάσεως. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με τα υλικά αγαθά, αλλά κυρίως ζει με τον αληθινό λόγο, ο οποίος βγαίνει από το στόμα του Ζωντανού Θεού. Ο Άγιος Θεόδωρος ενώ κατείχε στρατιωτικό αξίωμα, το καταφρόνησε και μαρτύρησε για την αγάπη και την αληθινή πίστη του στο Χριστό. Συνεχίζει να φωτίζει με το μαρτύριό του διαμέσου των αιώνων, όλους μας. Όταν οι ειδωλολάτρες υποχρέωσαν τους Χριστιανούς να καταναλώσουν ειδωλόθυτα, ο Άγιος εμφανίστηκε στον Επίσκοπο και τον συμβούλευσε με ποιό τρόπο να διαφυλάξει το ποίμνιό του, βράζοντας κόλλυβα για να μην πεινάσουν.
Αυτό το Θαύμα εορτάζει η Εκκλησία μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος και δεν είναι τυχαία η θέση που έχει το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Καλούμαστε να απέχουμε από τις τροφές, αλλά κυρίως από την εμπαθή κατάσταση, από την κατάκριση, το θυμό και τις ηδονές. Όταν ο εαυτός μας ασκείται, μπορεί ευκολότερα να επικοινωνήσει με το Θεό. Αν δεν γευθούμε την αγάπη και την παρουσία Του, τότε παραμένουμε ξένοι ως μέλη της Εκκλησίας.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να αποξενώσουν την αμαρτία, νεκρώνοντας τα πάθη τους και τον εγωϊσμό τους, ώστε να φανερωθεί στη ζωή τους ο Χριστός.





Δεν υπάρχουν σχόλια: