Translate

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Κοπή Βασιλόπιτας του Κύκλου Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων της Ι.Μ. Κερκύρας


Συνεχίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου 2018 οι συνάξεις του κύκλου φοιτητών, νέων επιστημόνων και εργαζομένων που διοργανώνει για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2). Το θέμα του Χειμερινού Εξαμήνου είναι «Αθεΐα και πίστη: από τον αρχαιοελληνικό στον χριστιανικό λόγο». Η δέκατη τέταρτη σύναξη ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και στο έργο του «Περί θείων ονομάτων».
Αφόρμηση της συνάντησης, την οποία παρουσίασε ο υπεύθυνος του κύκλου Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ήταν μία σειρά ονομάτων που ο συγγραφέας των Αρεοπαγιτικών αποδίδει στον Θεό: Τον ονομάζει « Άγιο Αγίων, Βασιλέα Βασιλέων, Κύριο κυρίων και Θεό θεών». Μέσα από αυτά τα ονόματα διαφαίνονται οι αλήθειες της πίστης μας σχετικά με τον Τριαδικό Θεό: είναι Άγιος Αγίων, δηλαδή δεν έχει κανένα άγος, κανέναν μολυσμό. Είναι Βασιλεύς Βασιλέων, του ανήκει ο κόσμος και κάθε τόπος, αλλά είναι Αυτός που γίνεται το πρόσωπο αναφοράς όλων. Από Αυτόν παίρνουν αξία και νόημα τα πάντα, όταν είναι σε κοινωνία μαζί Του, ιδίως οι άνθρωποι, που μας θέλει πρόσωπα, δηλαδή να κοινωνούμε ως υπάρξεις μέσα από την σχέση μαζί Του και με τον πλησίον μας αντλώντας διά της ετερότητάς μας το νόημα ζωής για την ύπαρξή μας. Χωρίς τον Θεό δεν υπάρχει σειρά και τάξη στον κόσμο, ενώ ο Ίδιος είναι ο Κύριός μας, δηλαδή ο Αγαπημένος για τον καθέναν από εμάς κι εμείς τα παιδιά Του, οι οικείοι Του. Τέλος, ο Θεός είναι Αυτός που προνοεί για τα πάντα, , αλλά και συγκρατεί τα πάντα όσα μετέχουν στην πρόνοιά Του.
Με αυτές τις προσηγορίες αποδεικνύεται και πάλι ότι ο Θεός της πίστης δεν έχει σχέση με αυτόν που θεωρούν οι άθεοι του καιρού μας ότι είναι, ένας θεός εξουσιαστής, φανατικός, επιζήμιος για τον άνθρωπο και την κοινωνία, αλλά είναι ένας Θεός αγάπης, νοήματος, χαράς,. Ο Θεός μάς θέλει πρόσωπα, να κοινωνούμε μαζί Του στην Εκκλησία και να μοιραζόμαστε την ζωή και τον τρόπο της αγάπης με όλους. Έτσι, με Εκείνον ως πηγή ζωή και σημείο αναφοράς μπορούμε να βρούμε τον δρόμο της αιωνιότητας, της ζωής, της ανάστασης, ιδίως στους καιρούς των υποκατάστατων, όπως είναι η θεοποίηση της επιστήμης, της ηδονής, του εαυτού μας.
Στη συνέχεια έγινε η ευλόγηση της βασιλόπιτας του κύκλου από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, ο οποίος παρότι το είχε προγραμματίσει, δεν μπόρεσε να είναι κοντά στα μέλη του κύκλου και της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων, λόγω της έκτακτης σύγκλησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το Σκοπιανό.
Ο Αρχιμανδρίτης- Ιεροκήρυκας π. Σεραφείμ Λινοσπόρης μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτου και προέτρεψε νεώτερους και μεγαλύτερους, φοιτητές και επιστήμονες, να κρατούν την χαρά της πίστης ως πολύτιμο δώρο ζωής.
Κατόπιν επακολούθησε μουσική βραδιά με σχήμα παραδοσιακής μουσικής από τον πρωτοψάλτη Γιώργο Λαδοβρέχη και τους συνεργάτες του, ενώ το φαγητό προσέφεραν οι ενορίες Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Ιωάννου Λάζου.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 9.15 μ.μ. με ένα ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στην θεολογία και την λογοτεχνία. Θα παρουσιαστούν τα βιβλία του Ίρβιν Γιάλομ «Στον κήπο του Επίκουρου» και του Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος» .
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.













Δεν υπάρχουν σχόλια: