Translate

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Η Εορτή των Αγίων Θεοδώρας της Αυγούστας και Βλασίου στην Κέρκυρα


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Συμπολιούχου της Κέρκυρας, Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης και του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, όπου το πρωί της Κυριακής  11 Φεβρουαρίου 2018 τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Ευλογήθηκαν  ακόμη οι άρτοι και τα χειμωνικά προς τιμήν του Αγίου Βλασίου, ο οποίος δι’αυτών παρείχε ιάσεις σε ασθενείς.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε αρχικά στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του επέκεινα, της καταστάσεως δηλαδή μετά τον θάνατο ταλάνιζε πάντοτε τον άνθρωπο, ο οποίος ερχόμενος αντιμέτωπος με υπαρξιακά προβλήματα, αναθεωρεί τόσο τις πεπερασμένες σκέψεις του, όσο και την εν γένει στάση της ζωής του. Τα κριτήρια την Ημέρα της Κρίσεως, όπως ακούμε από το αψευδές στόμα του Κυρίου μας,  θα είναι η αγάπη και η πίστη. Ο ίδιος ο άνθρωπος θα κρίνει και θα ελέγξει τον εαυτό του, κατά πόσο αγάπησε τον Χριστό και τον αδελφό του. Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η εμμονή στην αμαρτία, όπως μας λέγουν και οι Πατέρες της Πίστεώς μας. Διακονώντας ο άνθρωπος τον Θεό και τους αδελφούς του και έχοντας ακράδαντη πίστη μέσα στην καρδιά του, νικά και τον έσχατο εχθρό του, τον θάνατο.
Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η Αγία Θεοδώρα αν και είχε εξουσία ως αυτοκράτειρα, διηκόνησε τον εράσμιο της ψυχης της, τον Ιησού Χριστό, αλλά και τους ανθρώπους. Έγινε η μητέρα εκείνη που στοργικά οδήγησε τα τέκνα της, τόσο τα βιολογικά, όσο και τα πνευματικά, στον δρόμο της Χάριτος και του Αγιασμού. Τα στοιχεία που ξεχώρισαν την Αγία Θεοδώρα, ήταν η ολόθερμη αγάπη και η πίστη. Και εκείνη έζησε  σε μια εποχή εφάμιλλη με την σημερινή, όπου η Εκκλησία του Χριστού διώκεται.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε οι πρεσβείες των Αγίων Θεοδώρας της Αυγούστης και Ιερομάρτυρος Βλασίου, να φωτίζουν τα διαβήματα της ζωής των πιστών, σε κάθε έργο αγαθό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Γεώργιο Μπογδάνο, συμπρεσβύτερο του Μητροπολιτικού Ναού της Κέρκυρας.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: