Translate

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Συνοδική Θεία Λειτουργία για τον Προστάτη της Ιεράς Συνόδου Mέγα Φώτιο

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.
Στην Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Σύρου Δωρόθεος και Σιατίστης Παύλος.
Επίσης στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Γλυφάφας κ. Παύλος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Ύδρας κ. Εφραίμ, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Θήρας κ. Επιφάνιος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Ηλείας κ. Γερμανός, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος και οι Θεοφ. Επίσκοποι Μεθώνης κ. Κλήμης, Νεοχωρίου κ. Παύλος, Αβύδου κ. Κύριλλος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Φώτιο.
''Ο σοφός Πατριάρχης ανήκει στις πατερικές προσωπικότητες οι οποίες προσδιόρισαν το περιεχόμενο της ιστορίας κατά τρόπο μοναδικό. Συλλογίζομαι ότι το ζητούμενο είναι ο λόγος και η στάση μας ως Ποιμένων και Καθηγητών να μην περιορισθεί σε διαπιστώσεις'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος τόνισε: ''Στις μέρες μας επικρατεί παραδόξως απερίγραπτη πνευματική ένδεια, η οποία διευρύνει τα υπαρξιακά αδιέξοδα. Η γνώμη μας είναι ότι όταν ο κόσμος αλλάζει, τότε ακριβώς είναι η στιγμή που πρέπει να δυναμώσουμε τις ρίζες μας''.
Να αναφερθεί ότι στον εφετινό εορτασμό ομιλητής ήταν ο Ελλογιμώτατος κ. Εμμανουήλ Περσελής, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Βυζαντινή Παιδεία, Άγιος Φώτιος και Νεοελληνική Σχολική Θρησκευτική Αγωγή. Αλληλοαναιρούμενες ή αλληλοσυμπληρούμενες αφηγήσεις;».
Μετά την εισήγηση του Καθηγητή κ. Περσελή ο Μακαριώτατος τόνισε: ''Η εισήγηση του κ. Καθηγητή μας δίνει την αφορμή να δούμε την πορεία της εκπαίδευσης και να δούμε τα πράγματα χωρίς ιδιοτέλεια και προκαταλήψεις, αλλά με ειλικρίνεια''.
Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε: ''Η ιδιοτέλεια έχει μπει κατά τέτοιο τρόπο σαφή, δυνατό, στα σημερινά γεγονότα των Θρησκευτικών που έχουν καταλήξει πολλοί από μας που συζητάμε, ότι τα Θρησκευτικά δεν είναι θέμα της Εκκλησίας''.


Δεν υπάρχουν σχόλια: