Translate

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΩΤΣΕΛΑ


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2019 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Κωτσέλα Κέρκυρας, με την ευκαιρία της εορτής των προστατών της πολύτεκνης οικογένειας Αγίων Τερεντίου και Νεονίλλης. Στο τέλος, μάλιστα, της θείας λειτουργίας τελέστηκε και αρτοκλασία με την παρουσία του βουλευτή κ. Γκίκα, της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπης Υδραίου, του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργου Μαχειμάρη, της αντιπεριφερειάρχου, δημοτικών συμβούλων και λοιπών εκπροσώπων των αρχών του τόπου, καθώς και του Προέδρου της τοπικής Ένωσης Πολυτέκνων κ. Μιχάλη Κόντη.

Ο κ. Νεκτάριος μίλησε πάνω στην απάντηση του Θεού στο αίτημα του αποστόλου Παύλου: «αρκεί σοι η χάρις μου. Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται».

Ο Θεός δεν ανταποκρίθηκε στο τρεις φορές διατυπωθέν αίτημα του Παύλου να τον απαλλάξει από μία επώδυνη σωματική δοκιμασία. Ο απόστολος Παύλος αποδέχτηκε το θέλημα του Θεού και προχώρησε στην ζωή του διακονώντας το Ευαγγέλιο και διακηρύσσοντας την πίστη στα έθνη, με το ίδιο κέφι και την ίδια ζωντάνια που είχε πριν τον βρει η δοκιμασία.

Την επίκληση της χάριτος του Θεού, είπε ο κ. Νεκτάριος, καλούμαστε να υιοθετήσουμε κι εμείς στις όποιες δοκιμασίες έχουμε στην καθημερινότητά μας και ως προς τις σωματικές ασθένειες και ως προς τους άλλους πειρασμούς. Το δυτικό πνεύμα των καιρών μας μάς κάνει να μετράμε τα πάντα με τον ορθολογισμό. Να αναρωτιόμαστε «γιατί μας συμβαίνει ό,τι μας συμβαίνει». Όλα όμως τα γενόμενα στην ζωή μας μαρτυρούν το θέλημα του Θεού. Δεν είμαστε ανεξάρτητοι από τον Δημιουργό μας. Μόνο τότε μπορούμε να δώσουμε απάντηση στις δοκιμασίες μας, με την εκζήτηση της χάριτος του Θεού.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε τρία γεγονότα: πώς ο άγιος Νέστορας κατέβαλε τον γίγαντα Λυαίο, επικαλούμενος τον Θεό του αγίου Δημητρίου. Πώς ο Δαβίδ κατέβαλε τον γίγαντα Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη, με μόνο όπλο του την πίστη στον Θεό. Πώς ο ελληνικός λαός στον πόλεμο του 1940 κατέβαλε τον γιγάντιο στρατό της Ιταλίας, με επίγνωση ότι παλεύουμε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Και τα τρία παραδείγματα είναι σημεία της δύναμης που η χάρις του Θεού προσθέτει στους φαινομενικά αδύναμους και τους ενισχύει ώστε να συντρίψουν τους παντοδύναμους.

Ο κ. Νεκτάριος, απευθυνόμενος στις πολύτεκνες οικογένειες που συμμετείχαν στην θεία λειτουργία, τόνισε ότι οι πολύτεκνοι είναι ευλογημένοι από τον Θεό διότι δεν ελπίζουν στα χρήματα και στα υλικά αγαθά, αλλά στην χάρη του Θεού, στην πίστη, στην πεποίθηση ότι γίνονται συνδημιουργοί μαζί με τον Δημιουργό Θεό. Η τοπική Εκκλησία και στο παρελθόν και στο σήμερα συμπαρίσταται και υλικά και πνευματικά στον αγώνα των πολυτέκνων. Κυρίως όμως προτρέπει την εμπιστοσύνη στην χάρη του Θεού!



















Δεν υπάρχουν σχόλια: