Translate

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΤΙ

Στον Ιερό Ναό Οδηγητρίας Πεντατίου στην μέση Κέρκυρα λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Μιλώντας στο εκκλησίασμα ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η δευτέρα παρουσία του Χριστού την οποία θυμόμαστε την Κυριακή των Απόκρεω θα σηματοδοτήσει το τέλος του κόσμου, το τέλος της δημιουργίας. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος συνταράσσεται από την αμαρτία και το βλέπουμε στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η αυτονόμηση του ανθρώπου από τον Θεό έχει κάνει την κτίση να μην συνεργάζεται με τον άνθρωπο. Έτσι, αυτός ο κόσμος πρέπει να τελειώσει, για να σταματήσει το κακό και την αμαρτία, η κατάρα που ζούμε εξαιτίας της κακής χρήσης της ελευθερίας μας. Εμείς όμως κρινόμαστε ήδη και από αυτήν την ζωή και το μέτρο της κρίσης μας είναι η αγάπη, διότι ο Θεός είναι αγάπη.

Ο Χριστός εκπροσωπεί τον φτωχό, τον πεινασμένο, τον φυλακισμένο, τον ξένο, τον άρρωστο. Όσοι ανταποκριθούμε και λάβουμε την χάρη του Θεού με την έμπρακτη βίωση της χάριτος του Θεού ζούμε τον Παράδεισο. Ο Παράδεισος είναι πνευματική κατάσταση στην οποία επικοινωνεί αγαπητικά ο Θεός και ο άνθρωπος, ενώ κόλαση είναι όταν δεν μπορούμε να αντέξουμε τον διπλανό μας, όταν αισθανόμαστε ότι ο άλλος δεν είναι η εικόνα του Θεού, με αποτέλεσμα τελικά να χωριζόμαστε από τον Θεό, δυστυχώς για πάντα.

Το Τριώδιο είναι περίοδος για να ελαφρύνουμε εσωτερικά, για να δούμε την παραμόρφωση της εποχής μας, αυτήν του ψεύδους, της πλεονεξίας, της ηδονής, την ρίζα όλων που είναι ο εγωισμός, να λάβουμε την χάρη του Θεού για να ξαναδούμε με καλό μάτι τον αδελφό μας και να παλέψουμε για την ενότητα άπαντες.

























Δεν υπάρχουν σχόλια: