Translate

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ

Με την λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας, της αυτοκράτειρας που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, εορτάστηκε το πρωί της Κυριακής 8 Μαρτίου 2020 στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε επικαίρως ο Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Βελέτζας, Διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στην πίστη στον Χριστό, που δεν μεταδίδει φθορά και θάνατο, αλλά ζωή. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μία συνεχής ειρηνική διαδήλωση επί 12 αιώνες, ότι η πίστη νικά κάθε φόβο, καθώς η ορθοδοξία είναι αγάπη και η αγάπη νικά κάθε φόβο.

Κατόπιν, με την δέουσα τάξη της κερκυραϊκής παραδόσεως λιτανεύθηκε το ιερό σκήνωμα, μαζί με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δημοσιάνας, ενώ οι ιερείς κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες, όπως η ημέρα επιβάλλει. Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας διαβάστηκε μπροστά από το ναό της Παναγίας των Ξένων, ενώ σε σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διαφύλαξε την αυτοσυνειδησία του λαού μας, την επίγνωση δηλαδή του λαού μας ότι είναι ξεχωριστός σε σχέση με τα ρεύματα τα πολιτιστικά και θρησκευτικά είτε εκ Δύσεως και των μισσιοναρίων της είτε και εξ Ανατολής, των αλλοθρήσκων. Η Εκκλησία μας διαφύλαξε την ενότητα του λαού μας, καθώς βοήθησε να μην διασπαστεί, να μην διαλυθεί ο λαός μέσα από τις προσωπικές διαμάχες και τους εγωισμούς. Η Εκκλησία μας, τέλος, βοήθησε τον λαό μας να διατηρήσει την ταυτότητά του, να μείνει ελεύθερος και αυτό θα κάνει και στους καιρούς μας, παρά τις πολλές ιδέες που διακινούνται και επηρεάζουν. Στον αγώνα αυτό τα ιερά λείψανα των Αγίων μας, όπως της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης, είναι σημεία αυτής της αυτοσυνειδησίας, της ενότητας και της ταυτότητάς μας.

Στην θεία λειτουργία πλήθος κόσμου κοινώνησε, ενώ, παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν άστατες, πολύς κόσμος συμμετείχε στην λιτανεία, μαζί με τους βουλευτές Κέρκυρας κ. κ. Γκίκα, Αυλωνίτη και Μπιάγκη, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μελίτα Ανδριώτη και άλλους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.







































Δεν υπάρχουν σχόλια: