Translate

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 30 Απριλίου 2021, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Προσφωνώντας τους πιστούς ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από τον ευαγγελικό λόγο «ο Ιησούς εσιώπα». Η σιωπή του Χριστού, ιδίως απέναντι στον Πιλάτο, δεν σήμαινε περιφρόνηση, αλλά αποτελεί έλεγχο στον κομφορμισμό που οι δειλοί άνθρωποι και μικροί δείχνουν απέναντι στο κακό. Η σιωπή του Χριστού είναι ουσιαστικά ανηλεής, διότι ελέγχει πολύ περισσότερο τον Ρωμαίο διοικητή για τη στάση του. Η σιωπή του Ιησού έναντι του Καϊάφα είναι απάντηση στην ανθρώπινη κακοήθεια, μικρότητα και μικροψυχία. Αλλά σιώπησε και απέναντι στα αιτήματα των σταυρωτών να αποδείξει με θαύμα ότι είναι ο Θεός. Και η σιωπή δείχνει ότι η αλήθεια τραυματίζεται με τα πολλά λόγια.

Σιώπησε και σιωπά και σήμερα, απέναντι στους διωγμούς της Εκκλησίας. Σιωπά μπροστά στα νομικίστικα τερτίπια όλων εκείνων  που μας στερούν την ελευθερία της λατρείας. Σιωπά μπροστά στην αδικία που γίνεται στην εικόνα Του τον άνθρωπο, μπροστά στην εκμετάλλευση, την εξουσία, τους πολέμους και την αρπαγή, μπροστά στις ανθρώπινες τραγωδίες.













Σιωπά και απέναντι στους χριστιανούς που συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει Θεός και μεριζόμαστε και τραυματίζουμε ο ένας τον άλλον. Σιωπά μπροστά στην επιδερμική λατρεία και πίστη την οποία δείχνουμε ενώπιόν Του. Σιωπά για τα όσα τεκταίνονται στην πατρίδα μας, για τον περιορισμό της ελευθερίας των χριστιανών, για τους περιορισμούς στην λιτάνευση των επιταφίων.

«Κύριε, σιώπησες και σιωπάς, έναντι της ανθρωπότητας, γιατί μοιάζουμε να μην σε έχουμε γνωρίσει. Υπάρχουν οι ανθρώπινες αδυναμίες, τα λάθη μας, όμως Εσύ ενίσχυσέ μας από το ικρίωμα του Σταυρού, διότι είσαι Θεός φιλάνθρωπος και τέλειος, δεν συμπορεύεσαι με την μικρότητα των ανθρώπων, ώστε να μπορούμε να προσευχόμαστε και να σε δοξολογούμε», κατέληξε τις σκέψεις του ο Μητροπολίτης Κερκύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: