Translate

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ


Με θέμα την αντίσταση στο κακό έγινε το βράδυ της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2016 η έκτη συνάντηση του Φροντιστηρίου Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως για το ιεραποστολικό έτος 2015-2016. Τα θέματα των φετινών συνάξεων προέρχονται από την Παλαιά Διαθήκη.

Την κύρια εισήγηση έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος αναφέρθηκε στην μορφή του προφήτη Ηλία, ο οποίος προσωποποιεί την έννοια της αντίστασης εναντίον του κακού. Ο προφήτης Ηλίας αντιστάθηκε με την πίστη του, με το ασυμβίβαστο εναντίον της εξουσίας που οδηγούσε τον λαό στην ειδωλολατρία, με τον έλεγχο σε όσους αμάρταναν, με την φιλοξενία και την αλληλεγγύη σε όσους δυσκολεύονται, με την προφύλαξη από τον Θεό έναντι του κακού εφόσον είμαστε μαζί Του. Παράλληλα, ο προφήτης Ηλίας δείχνει με τη ζωή του ότι απέναντι στο κακό ή φεύγεις και το αποφεύγεις ή παλεύεις εναντίον του μέχρι το τέλος. Η τελική λύση του κακού, το οποίο είναι οντολογικώς ανυπόστατο θα έρθει με την ανάσταση των νεκρών και την Δευτέρα Παρουσία. Η παρουσία του Θεού είναι «πνοή λεπτής αύρας» που δροσίζει την καρδιά όχι με το πνεύμα της εξουσίας, αλλά με την αγάπη και το φως που θερμαίνουν αληθινά την ύπαρξη. Όταν το καλό με την μορφή της αγάπης και της ελευθερίας από τα πάθη γίνεται προτεραιότητα της ύπαρξης, όπως δηλαδή πλάσθηκε αληθινά ο άνθρωπος, τότε το κακό πρόσκαιρα επικρατεί στον κόσμο και στη ζωή. Γρήγορα συντρίβεται.

Υποδειγματικά μαθήματα για την κατήχηση για παιδιά Δημοτικού με θέμα το αμπέλι του Ναβουθαί έκανε ο π. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος, εφημέριος της Ενορίας Υ. Θ. Οδηγητρίας Αλεπούς, και για παιδιά Γυμνασίου- Λυκείου η κατηχήτρια Αγγελική Σουρβίνου, με θέμα την υπομονή του Ιώβ έναντι του κακού.

Η επόμενη συνάντηση του Φροντιστηρίου θα γίνει την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, 6-8 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2) με θέμα τους Ψαλμούς του Δαβίδ και εισηγήτρια την γερόντισσα Ευφημία, καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: