Translate

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ανοιχτή Επιστολή του Προεδρου της Φιλαρμονικής "ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ"


ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΙΑ  «Μ Α Ν Τ Ζ Α Ρ Ο Σ»
                                  Έτος  Ιδρύσεως  1890
Βραβείο Ακαδημίας  Αθηνών  / Βραβείο Ινστιτούτου “Robert  Schuman”               Χρυσό Βραβείο “The World Orchestra Festival 2016” Βιέννης

 

Φιλαρμονικής αρ.23, Τ.Κ. 49100, ΚΕΡΚΥΡΑ - Tηλ.: 2661037004 / fax .: 26610 30217
               www.femantzaros.com   e-mail: trivizas@otenet.gr


 

            Κέρκυρα 14 Απριλίου 2020


                                                                                   ΘΕΜΑ:

                                                                                   Ανοιχτή Επιστολή

Η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» είναι, ως γνωστόν, ένα σωματείο 130 ετών ζωής, με μακραίωνη ιστορία και με μεγάλη και αδιαμφισβήτητη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Μάλιστα εκ του Καταστατικού της Φιλαρμονικής μας πηγάζει ευθέως η υποχρέωση της, από της ιδρύσεως της και έως σήμερα, να είναι ταγμένη και παρούσα σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις που αφορούν το ιερό και θαυματουργό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο και λιτανεύεται με την δέουσα επισημότητα 4 φορές το χρόνο, ήδη από εδώ και 500 περίπου χρόνια, χωρίς αυτή η «ιερή συνέχεια» να έχει ποτέ διακοπεί. Χωρίς μάλιστα να έχει διακοπεί ειδικότερα στις πιο «σκοτεινές» περιόδους που πέρασε η Κέρκυρα, όπως κατά την περίοδο της θανατικής πανώλης, κατά τον λιμό και την σιτοδεία, κατά την πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς και προ αυτής, κατά την Ιταλική και Γερμανική κατοχή κλπ. Επίσης τα έθιμα αυτά δεν ανεστάλησαν ούτε κατά την περίοδο των ξένων κατακτητών, κατά την Ενετοκρατία, την Αγγλοκρατια, την Γαλλική περίοδο κοκ.
Ήδη φέτος αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική κατάσταση, λόγω της φονικής πανδημίας του κορονοϊού, εξαιτίας της οποίας, αλλά και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της, θα ζήσουμε ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα από αυτά που είχαμε συνηθίσει.
Επίσης από την τροπή που έλαβαν τα τελευταία γεγονότα, διαφαίνεται η πιθανότητα να μη δούμε, έστω και από τηλεοράσεως, τις λοιπές εκκλησιαστικές εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα και ειδικότερα τη λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου εντός του Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, που αποτελεί, ομολογουμένως, την ιερότερη στιγμή της Κέρκυρας ανάμεσα στις 365 μέρες του χρόνου.
Συνέπεια λοιπόν των παραπάνω και συναισθανόμενοι την βαριά ευθύνη που πέφτει και στους δικούς μας ώμους, ως αδιαμφισβήτητου φορέα πολιτισμού στην Κέρκυρα για 130 συναπτά χρόνια, ΖΗΤΟΥΜΕ από κάθε αρμόδιο θεσμικό και πολιτικό φορέα του τόπου η και από όλους μαζί, να προβούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, στις απαιτούμενες ενέργειες προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε με ειδική ρύθμιση, ένεκα της μοναδικής ιστορικότητας και σπουδαιότητας της λιτανείας του μεγάλου Σαββάτου, να επιτραπεί, η με ειδικά καθορισμένο αριθμό συμμετεχόντων σε αυτήν, η διενέργεια της εντός του Ναού του Ιερού Προσκυνήματος, κεκλεισμένων των θυρών και με ταυτόχρονη τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση προς όλες τις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους.
Τώρα είναι η στιγμή που πάνω απ’ όλα οφείλουμε, ένεκα της ιστορίας μας, να αποδείξουμε όλοι ποσό σθεναρά και δραστικά μπορούμε να την υπερασπιστούμε.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους.




                                                                            Ο Πρόεδρος της  Φ.Ε. «Μάντζαρος»

                                                                                         Δρ. Ιωάννης Τριβιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: