Translate

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Καθηγουμένου Βαρθολομαίου: Μένουμε συνετοί!

Καθηγουμένου Βαρθολομαίου: Μένουμε συνετοί!


Η επιδημία του κορωνοϊού δεν εξαλείφθηκε. Περνάμε απλά στην επόμενη φάση διαχείρισής της.

Οι ιεροί ναοί σύντομα θα ανοίξουν και πάλι! Μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος, όμως, θα πρέπει να διάγουμε τον εκκλησιαστικό μας βίο με προσοχή και σύνεση, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε.

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες, που θα μας δώσουν οι ειδικοί σε συνεννόηση με την Εκκλησία, γιατί οι ειδικοί γνωρίζουν και η Εκκλησία αναλαμβάνει την πνευματική ευθύνη.

Δεν πειράζουμε τον Κύριο, ούτε τον εκβιάζουμε να κάνει θαύμα για εμάς και μόνο. Ο Κύριος συντελεί το θαύμα στις ταπεινές καρδιές, σε αυτούς που πιστεύουν ειλικρινά, ακολουθώντας τους φυσικούς νόμους, που ο Ίδιος θέσπισε και αποφεύγοντας τους σχετικούς κινδύνους. Δεν πέφτουμε σε μια πυρκαγιά ζητώντας από τον Κύριο να μας σώσει.

Συνεπώς, εμπιστευόμαστε τις οδηγίες των ειδικών. Υπακούμε στις οδηγίες της Εκκλησίας. Δεν κάνουμε επίδειξη της δήθεν πίστης μας κάνοντας τον «παλληκαρά». Δεν ξεχωρίζουμε τον εαυτό μας από τους άλλους. Η έννοια της ατομικής σωτηρίας είναι ξένη προς την Ορθοδοξία!

Δεν αποδεικνύουμε πως είμαστε πιο πιστοί από τους υπόλοιπους. Δεν παράγουμε από μόνοι μας «αθεολόγητη» και «ανορθόδοξη» θεολογία. Η Eκκλησία θεολογεί μέσω των Συνόδων της.

Δεν διαπληκτιζόμαστε με τους άλλους μέσα στο ναό και εν ώρα Θείας Λειτουργίας για την τήρηση των κανόνων. Κάθε μας κίνηση πρέπει να διακρίνεται από αγάπη και διάκριση. Αν νιώθουμε αδικημένοι, αυτό ίσως να είναι ένας λογισμός, που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Δεν ζηλεύουμε, δεν συγκρινόμαστε, κάνουμε υπομονή και υπακοή.

Αντιλαμβανόμαστε πως είναι άθλος να τηρηθούν οι κανόνες και δείχνουμε κατανόηση και συγκατάβαση, χωρίς να αλληλοκατηγορούμαστε. Κάθε μας λόγος πρέπει να είναι εποικοδομητικός. Και αυτό γίνεται μόνο αν υπάρχει διάθεση αγάπης μέσα μας. Εξετάζουμε, λοιπόν, το περιεχόμενο της καρδίας μας.

Μένουμε πιστοί ως ένα σώμα, ως Εκκλησία.

Μένουμε αγαπημένοι και όχι διχασμένοι.

Μένουμε συνετοί!

Αμήν!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου

28 Απριλίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: