Translate

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ



Το απόγευμα της Μ. Τρίτης 3 Απριλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών  και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου,  στον Ι.Ν. της Παναγίας των Ξένων.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σχολίασε την φράση του ύμνου : “Δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια !”. Είναι φοβερό πράγμα η αμέλεια για την σωτηρία της ψυχής και η ταυτόχρονη παράδοση του ανθρώπου στην αμαρτία και στον πειρασμό. Ο άνθρωπος τότε γίνεται κτηνώδης και ομοιάζει με τους δαίμονες. Από την άλλη μεριά η Αγία μας Εκκλησία, ακριβώς για να μας εγείρει από τον πνευματικό λήθαργο, προβάλλει την μετανοούσα εκείνη γυναίκα, η οποία αγόρασε μύρο και με αυτό ένιψε τα άχραντα πόδια του Κυρίου μας. Η μετάνοια οδηγεί τον άνθρωπο στην αυτογνωσία και στην Θεοκοινωνία.
Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε το  Δοξαστικό των Αποστίχων, γνωστό ως  Τροπάριο της Κασσιανής, της εξέχουσας αυτής βυζαντινής ποιήτριας, η οποία απέδωσε ακριβέστατα την μεταστροφή της πρώην αμαρτωλού γυναικός, που προσέτρεξε στον Κύριο, αιτούμενη μετά δακρύων την συγχώρεση. Το Τροπάριο ξεκινά σε τρίτο πρόσωπο και στην συνέχεια ομιλεί σε πρώτο πρόσωπο, την στιγμή που η γυναίκα έρχεται εις εαυτόν και ομολογεί τα αμαρτήματά της, αυτά που την χώρισαν απο την κοινωνία μετά του Θεού. Ακολούθως η μετανοούσα γυνή ικετεύει τον φιλάνθρωπο Κύριο, να την δεχτεί, με τις πηγές των δακρύων της  και συνεχίζει υποσχόμενη ότι πλέον δεν θα ξαναεπιστρέψει στον αμαρτωλό βίο, αφού της επιτρέπει ο Χριστός να καταφιλήσει τα πόδια Του και να τα σκουπίσει με τα δάκρυά και τις τρίχες των μαλλιών της. Προς το τέλος η γυναίκα κάνει και μια σύγκριση. Από την μια η Εύα που εξέπεσε στον παράδεισο, όταν άκουσε τον Θεϊκό κρότο, κρύφτηκε, χωρίς να δείξει μετάνοια. Από την άλλη η γυναίκα προσέρχεται εν μετανοία. Ακολουθεί στη συνέχεια άλλη μια αντίθεση. Τα πλήθη των αμαρτιών της και η εσωτερική άβυσσος της ψυχής της, μπορεί να τα εξιχνιάσει μονάχα ο ψυχοσώστης Σωτήρ.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους πιστούς να μην προσεγγίζουν μόνο συναισθηματικά τα υψηλά νοήμα των ύμνων της Μ. Εβδομάδος, αλλά να έλθουν και εκείνοι εις επίγνωσιν του Θείου θελήματος και να οδηγηθούν  στην μετάνοια.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη εκ βάθους καρδίας την Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής “Ο Άγιος Αρσένιος” της τοπικής Εκκλησίας, που απέδωσε εξαιρετικά το Δοξαστικό των Αποστίχων.










Δεν υπάρχουν σχόλια: